Makó

Margitka néni mennyasszonyokat öltöztetett


Gajáta Fanni – Apátfalva


Szigeti Istvánné Baka Margit 1925. december 26-án született Apátfalván, a jelenlegi lakhelyétől alig 2 házzal arrébb. Az idős asszony tősgyökeres apátfalvi, mindig a községben lakott. Négy gyermek közül ő volt a legidősebb, két fiú- és egy lánytestvére van.

– Varrónő voltam világéletemben. 12 évesen készítettem el először egy kis kalapot egy játék babára. Akkor egy háznál dolgoztam, mint szolgáló és egy 9 éves kislányra vigyáztam. Már akkor mondták, hogy varrónő leszek – emlékezett vissza Margitka néni. 1961-ben szerzett mestervizsgát, illetve 5 lányt tanított ki a szakmára. Rengeteg mennyasszonyi ruhát is készített élete során.

– A vizsgán megkérdezték, hogy mi a legkedvesebb ruhanemű, amit készítek, azt választoltam, hogy a férfiing. Azt hittem, akkor rosszat mondtam, de az egyik budapesti vizsgabizottsági tag azt válaszolta, hogy Svájcban kéne dolgoznom. De nem hagytam el Apátfalvát.

Margitka néni háromszor ment férjhez. Először 1944. január 4-én, egy katonatiszthez, azonban ez a frigy csak három hónapig tartott: János, a miskolci tüzérségen dolgozott, ahol az ágyú mellett megégett a tüdeje és elhunyt. Második házassága közel 20 évig tartott, majd békességben váltak el.

– Három a magyar igazság – mondta kuncogva az idős asszony. – Szigeti Istvánhoz, egy volt csendőrtiszthez mentem hozzá, vele 10 évig éltünk együtt. Most már lassan 40 éve egyedül élek.

Gyerekek nem születtek, azonban húga unokái mindig meglátogatják, amikor Apátfalván járnak. Erzsébet közel lakik Margitka nénihez, így sokat jár át a nővéréhez és segít neki. Az ebédet egy kifőzdéből hozatja, elmondta, hogy bármit megeszik, nem válogatós. Az édességet is nagyon szereti, esténként két-három kávéskanál kristálycukrot bekap, hogy jobban aludjon.

– A Jóisten dönti el, hogy ki meddig él – válaszolta kérdésünkre a 90 éves szépkorú. – A két fiútestvérem korán elhunyt, én még itt vagyok. Bármit történt velünk, elviseltük.

Margitka nénit születésnapja alkalmából Szekeres Ferenc polgármester és Bálintné Siprikó Zsuzsanna köszöntötte fel. Ajándékként egy nagy csokor rózsát és egy ajándékkosarat kapott tele finomsággal, illetve a község és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét is átvehette ma délelőtt.