Hírek

Az eddigi eredményekre építenek


Korom András – Makó


– Hogyan értékeli a Maros-völgyi LEADER Egyesület eddigi működését? – kérdeztem Rozsnyai Évától, az egyesület munkaszervezet vezetőjétől.

– Az egyesület 2008 -2015 szeptembere között működött a Makói Kistérségben. 47 taggal, 9 fős elnökséggel, 5 fős felügyelőbizottsággal dolgozott. Ez alatt az idő alatt 1 milliárd 200 millió forint fejlesztési forrást pályáztattunk meg, s örömünkre nagyon sok kézzel fogható és látható eredménye van a munkánknak.

– Ilyen például, hogy a makói Maros-part volt tűzoltó üdülőjéből Flórián vendégház lett…

– Így van. Ezen kívül kegyeleti emlékhelyek, ravatalozók épültek a térség településein, megújult például a magyarcsanádi református templom, Nagyéren több egymásra épülő fejlesztési is megvalósult, illetve nagyon profi pályázati munka zajlott például a kiszombori Tóparty Panoráma Panzió esetében. De a térség önkormányzatai is ügyesen és hatékonyan tudtak pályázni.

– Úgy tudom,a Maros-völgyi LEADER Egyesület azonban csak idén augusztus végéig működött, mi a helyzet most?

– Az egyesület ma is megvan. Annyi a változás,hogy a leader jogosultság átkerült szeptembertől a makói és vásárhelyi tervezési területet képviselő, Szél István elnökletével működő Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesülethez. Ez utóbbi augusztus végén, szeptember elején kezdte meg vidékfejlesztési egyesületként a működését, 19 település tartozik hozzá, miután Ferencszállás és Klárafalva átkerült a szegedi járáshoz.

– Jövőre ismét új pályázati keret áll majd a rendelkezésükre. Melyek lesznek a legfőbb feladataik?

– Most zajlik a stratégia kialakítása. 12 részből álló fórumsorozattal jártuk körbe a településeket, melyeken mód nyílt az egyesület bemutatására, személyes konzultációkra. Beszéltünk és egyeztettünk valamennyi polgármesterrel, érdeklődő vállalkozóval és civilekkel, tudniillik a most rendelkezésünkre álló fejlesztési forrás messze nem akkora, mint a korábbi időszakban volt.

– Az uniós fejlesztések zöme ugyanis a kis- és középvállalkozásokat célozza…

– Igen, a Vidékfejlesztési Programba most igen jelentős forrás került, míg az annak részét képező a leader programban kevesebb. Ezért az a közös döntés született, melyet az önkormányzatok és a vállalkozók is támogattak, hogy egymásra épülő, összefogáson alapuló, s koncentrált fejlesztések történjenek azért, hogy a források célba érjenek.

– Például milyen fejlesztésekről van szó?

– A makói térségben tovább építünk a Maros-völgyi LEADER csoport által megkezdett munkára. Csanádpalota polgármestere hozta ötletként, hogy igény lenne ismét olyan jellegű közös programra, mint a Térségek közötti 50 millió forintnyi pályázatunk volt, mely a helyi termékeket bemutató rendezvénysorozatot támogatta. Ebben 12 település vett részt, s ezek is azt szeretnék, ha ennek lenne folytatása. Mára már elmondhatjuk, hogy 25-30 helyi terméket tartunk nyilván a makói járás településein.

– Mit tartanak még fontosnak?

– Egy kerékpáros turisztikai összefogás körvonalazódik Székkutas, Mártély, Mindszent között. Természetesen még kidolgozás alatt állnak a tervek. Fontos tudni, hogy az új pályázati szakaszban a tízezer lélekszám feletti települések már nem pályázhatnak leaderes támogatásra, csak a külterületükkel, tanyás térségükkel. Az új egyesület eddig három közgyűlést tartott. A Maros-völgyi LEADER Egyesület közgyűlése úgy tervezi, hogy a Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesületbe beolvadva szűnik majd meg.