Makó

329 fénybogár világít a Hagymaházban


Makó Híradó – Makó


Minden év vége felé karácsonyi rajzpályázaton mutathatják meg kreativitásukat a Makón és a környező községekben élő diákok. Az ötletgazda Karsai Ildikó grafikusművész, a Hagymaház Galéria vezetője ezúttal a fény éve apropóján hozta fókuszba a szentjánosbogarat, mint a fény egyik jelképét, amely az ünnepet is szimbolizálhatja. A diákok fantáziáját természetesen meglódította a felhívás, nem csoda, hogy rengeteg konkrét és elvont, valósághű és meseszerű „fénybogár” került ki a ceruzák és ecsetek alól.

Három településről – Makóról, Kiszomborról és Földeákról -, hét intézményből, összesen 329 alkotás érkezett be a pályázat beadási határidejére. Ez felülmúlta az eddig kiírt gyermekrajzpályázatokra beküldött művek mennyiségét, ráadásul a színvonal is egyenletesen magas volt. Így az a döntés született, hogy az összes munkát bemutatják a Hagymaház Galériában.

Természetesen a jók között is lettek legjobbak, ők első, második, harmadik és különdíjat vehettek át, illetve dicséretben részesülhettek. A hagyománynak megfelelően három kategóriában, az általános iskola alsó és felső tagozatán, valamint a középiskolás korcsoportban hirdettek eredményt. Az adatokból az is kiderült, hogy a pályázat a felsősök körében örvendett a legnagyobb népszerűségnek – ebből a korosztályból mintegy 150 jobbnál-jobb rajz és festmény nehezítette a zsűri döntését…

Farkas Éva Erzsébet polgármester a köszöntőjében magukat az alkotó gyerekeket is az ünnepet beragyogó fénybogaraknak nevezte, míg Pálfai Zoltán plébános megnyitó beszédében saját megélt tapasztalatairól mesélt a közönségnek; az atya régi túrázásainak emlékét, a szentjánosbogarak különleges látványát idézte fel.

A megnyitó után osztották ki a díjakat, a legügyesebb pályázók a város polgármesterétőll vehették át jutalmukat. A „Fénybogarak tündöklése” című kiállítás január 4-éig tekinthető meg.

Az általános iskola alsó tagozatos pályázói közül különdíja vehetett át Nagy Csenge 3. o. (Magán Zeneiskola, Földeák).

I. díj: Kis-Szél Lola 1.o. (Bartók iskola), II. díj: Rácz Erik 2.o. (Almási iskola), III. díj: Novák Kincső 4.o. (Magán Zeneiskola, Földeák)

Dicséretet kapott: Nagy Zsófia 3.o., Tóth Máté 4.o. és Kaczúr Antal 1.o.(mindanyian a (Bartók iskola diákjai).

Csoportos dicséret: Faragó Lili 3.o., Bíró Petra 3.o., Gazsó Regina 2.o., Andikó Evelin.

4.o., Veréb Natália 4.o., Venyercsán Lilla 3.o. (Csanádpalota, Dér István Ált. Isk.). További dicséretben részesült Orbán Anna Rita 3.o. (Magán Zeneiskola, Makó), Mikáczó Szolanzs 3.o. (Magán Zeneiskola, Földeák), Nadobán Napsugár 3.o. (Magán Zeneiskola, Kiszombor) Köteles Adrián 3.o., Nyári Leona, Makó Larissza 1.o. (Bartók iskola), Nagy Emese 3.o. és Kurai Kitti 4.o. (Magán Zeneiskola, Földeák).

Az általános iskola felső tagozatosai korosztályból különdíjat kapott Gules Gabriella 8.o. (JAG).

I. díj: Szabó Viktória, Kovács Dzsenifer 7.o. 7.o.( Kiszombor, Dózsa György Ált. Isk.), II. díj: Meleg Nikolett 5.o. (Magán Zeneiskola, Földeák), III. díj: Árva Zsófia 8.o. (Makói Katolikus Általános Iskola)

Dicséretben részesült: Halasi Adél 7.o. (Bartók iskola), Imre Viola 8.o. (Makói Katolikus Általános Iskola), Farkas Otília 7.o. és Dömötör Zétény 5.o. (JAG), Sándor Erik 6.o. (Almási iskola), Virág Zsófia 8.o. (Magán Zeneiskola, Földeák), Csávás Fruzsina 6.o.(Almási iskola), Halál Gabriella 7.o. (Kiszombor, Dózsa György Ált. Isk.), Németh Lea Patrícia 5.o. (JAG), Selmeczi Amina 5.o. (JAG), Morvai Letícia 6.o. (Almási iskola), Bertóti Bianka Laura (Magán Zeneiskola, Földeák).

A középiskolások közül különdíjat vehetett át: Gera Ákos 10.o. (Magán Zeneiskola, Makó).

I. díj: Gera Orsolya 9.o., (JAG), II. díj: Görbe Zsófia 11.o. (JAG), III. díj: Hangai István 9.o. (Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola).

Dicséretet kapott: Keresztúri Dávid és Rácz Zoltán, Békési Bettina 10.o., Bódi Brigitta 9.o., Cseh Laura 9.o., Ponczok Anett 9.o., Deli Dzsenifer 9.o., Gilicze Rebeka 9.o. (JAG), Sallai Szabina 9.o. ( Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola), valamint Csizmadia Tünde 10.o., Erdei Renáta 10.o., Gyenes Lili 12.o. és Szabó Kitti 10.o. (JAG).

A díjkosztóról készült további képeink a galériában láthatók.