Makó

43 ezren ihatnak jobb vizet


Gajáta Fanni – Makó


3,7 milliárd forintból újulhatott meg Makón és még 17 településen az ivóvíz minősége. A Környezet és Energia Operatív Program 3,1 milliárd forintot biztosított, így a projekt 100%-os támogatottságú volt, melynek kezdeményezettje a Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás volt. Sztermen Péter, a KEVIÉP termelési igazgatóhelyettese elmondta, hogy az európai normáknak is megfelelnek a korszerű víztisztítók, illetve ahol szükséges volt, ott víztorony épült vagy újult meg.

– A változásokat a lakosság a jövő év vége fele fogja megtapasztalni – tette hozzá. A projekt keretein belül a régi vezetékeket tisztították, illetve a belső hálózatokon rekonstrukciós munkákat is végeztek.

Farkas Éva Erzsébet polgármester reméli, hogy a térség lakosságának az egészségtudatos magatartása erősödik a program által, hiszen az ivóvízminőségével összehozható megbetegedések száma is csökkenhet.

– A projekt gazdasági szempontból rendkívül lényeges, hiszen 100 %-os támogatottságú volt – mondta a a makói városvezető. – Az év végére befejeződik a próbaüzem, de egy fertőzés miatt a rendszer instabil, ennek a kiküszöbölésére 10 hónapot kapott a kivitelező.

2016. január 31-éig záró beszámolót kell készítenie a projektmenedzsmentnek, míg október 31-re az egész projektet le kell zárnia.