Hírek

Lázár János: 10 millió jár három gyerekért


MH-MTI


A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: azt kezdeményezi, hogy 2016. július 1-jén jöjjön létre az állami tisztviselői kar, amelybe első körben a járási hivatalok munkatársai tagozódhatnak be. A kar létrehozása egy új bértáblát is jelent: július 1-jén 30 százalékkal nőnek a bérek, a következő években pedig 5-5 százalékkal, egészen az 50 százalékos béremelés eléréséig. 2017. január 1-jén ezt kiterjesztenék a teljes kormányhivatali struktúrára, 2018-tól pedig az összes állami tisztviselőre – közölte.

Lázár János javaslatának része a járási hivatalok megerősítése is: több kormányhivatali munkát átirányítanának a járási hivatalokhoz, amelyeknek megerősítik az első fokon eljáró hatósági szerepét például a nyugellátások, az egészségbiztosítási pénztári feladatok, a családtámogatási döntések és az agrárhatósági eljárások esetén. Így elhárul az akadálya annak – folytatta -, hogy a másodfokon eljáró hatóság a kormányhivatal legyen. A tárcavezető emellett 91 központi államigazgatási szerv – benne az összes országos főhatóság, minisztériumi háttérintézmény és hatóság, továbbá önálló intézmények, központi hivatalok és költségvetési szervezetek – átszervezését is kezdeményezi.

Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a pároknak a lakhatási kérdések rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján.

Lázár János elmondta: a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként további 10 millió forintot is kaphatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. Közölte azt is: önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt javasolja Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a fideszes Farkas Sándort, Szentes országgyűlési képviselőjét, a mezőgazdasági bizottság tagját bízza meg a mezőhegyesi ménesbirtok és mintagazdaság megalapításáért felelős kormánybiztosi feladattal.

Farkas Sándor feladata egy olyan csapat összeállítása lesz, amely megalapítja az új mezőhegyesi ménesbirtokot és mintagazdaságot. Az állami földek értékesítésével kapcsolatban Lázár János közölte: eddig 165 ezer hektárnyi földet árvereztek, és 102 ezer hektár talált belőle gazdára. A meghirdetett földterületek kikiáltási ára összesen 222 milliárd forint volt, az összes leütési ár pedig 142 milliárd. A földművesek eddig 250 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek – sorolta az adatokat.

Beszámolt arról is, hogy tíz külföldi földműves – közülük nyolc kettős állampolgár – vásárolt földet, összesen 725 hektárt.

A földárverésből befolyt pénzek felhasználását a földalapról szóló törvény rendezi, a kormány álláspontja szerint megyei jogú városoknál az ipari parkokkal kapcsolatos költségek finanszírozhatók belőle.

Elmondta azt is: az Eximbank, miután az Országgyűlés kiterjesztette a pénzintézet tevékenységi körét, piaci feltételek mellett biztosított hitelt Andrew G. Vajna cége számára, vagyis nem támogatott hitelt nyújtott. A Hóman-szoborról szólva közölte: nem ad alapot annak a híresztelésnek, hogy a székesfehérvári születésű L. Simon László szeretné a szobor felállítását, szerinte sok helyi gondolja úgy, hogy a város és egykori parlamenti képviselője megérdemli a szobrot. “Ez a civilek dolga, a kormány lezárta a Hóman-szobor állításának ügyét” – tette hozzá.

Az orvosok elvándorlást firtató kérdésre a Miniszterelnökség vezetője kifejtette: a magyar, valamint a nyugat- és észak-európai orvosi fizetések közötti különbséget “nem tudjuk egy tollvonással megszüntetni”. A kormány azonban több programot is indított, például a rezidensek támogatása érdekében, és az ő körükben érdemben csökkent is az elvándorlás – mondta. Felhívta a figyelmet, hogy folyamatosan javasolja az orvosi egyetemek fejlesztését – akár az orvosi karok egyetemekről leválasztásával -, mert a magyar orvosképzés világszínvonalú. Szerinte több hallgatót – és ha kell, még több külföldit – kell felvenni.

Kövér László házelnöknek a nőkkel kapcsolatos szavaival összefüggésben a miniszter azt mondta: óriási túlzásnak tartja azt a “médiacirkuszt”, ami minden házelnöki megnyilatkozásnál keletkezik a balliberális véleményformálók részéről. Kövér Lászlónak joga van véleményt nyilvánítani, “nekem meg nincs jogom arra, hogy ezt kommentáljam” – tette hozzá, méltánytalannak nevezve, hogy “a házelnök minden szavát megpróbálják kifordítani”.

Korábbi kérdésekre válaszolva ismertette: a Buda-Cash károsultjaikra nem vonatkozik a kárrendezési törvény, mert az értékpapírszámláikon vezetett értékpapírokat megkapják, a befektető-védelmi alap pedig 6 millió forintig kártalanítja őket. Az Országos Roma Önkormányzattól egyetlen fillért sem vont el az Emberi Erőforrások Minisztériuma – jelentette ki a miniszter -, hanem a program tartalmát változtatta meg, csökkentve a felhasználható összegét.