Makó

60 milliós vagyont vesztett Makó


Korom András – Makó


Farkas Éva Erzsébet polgármester köszönte meg a József Attila Gimnázium diákjai ülés előtti karácsonyi műsorát, (az erről készült további képek a galériában láthatók) majd a testület munkába kezdve – többek közt – jóváhagyta Éberhardt Gábor rendőr ezredes kiszombori határállomás vezetője kinevezését, majd véleményezték – elégedettségüket kifejezve – a rendőrség munkáját.

A polgármesteri beszámolóval kapcsolatban Török Miklós (DK) képviselő arról érdeklődött, hogy december 8-én a Hagymatikum bővítéséről mit tárgyalt a polgármester.

– A telekkiváltással kapcsolatban és a bővítéssel kapcsolatban egyeztettem – hangzott el válaszként a polgármestertől. Majd a testület elfogadta ezt is, ahogy az alpolgármesteri beszámolót is a két ülés közt végzett tevékenységéről.

Rendelettervezetet fogadtak el a város átmeneti gazdálkodásáról, mivel a 2016-os költségvetési rendeletet várhatóan csak februárban fogadják majd el. A polgármester, jegyző és a testület bizottságai átruházott hatásköreiben hozott döntéseit is elfogadták. Török Miklós azt kérte, hogy ha legközelebb anyagi döntéseket hoznak az anyagi vonzatuk is szerepeljen az anyagban. Csernyus Lőrinc városi főépítész azt javasolta, hogy körforgalmat hozzanak létre az autópálya lehajtónál – városkapuként. Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő szerint olcsóbb megoldás is lehetne, például egy székelykapu felállításával.

Török Miklós képviselő közölte, azért nem szavazta meg a polgármesteri hivatal munkájáról szóló beszámolót, mert abban véleménye szerint abban “erős vélemény fogalmazódik meg az előző polgármesteri hivatal működésében” kapcsolatban. Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző erre azzal reagált, hogy nem igaz amit a képviselő állít, teljesen objektíven készült az anyag. A testület elfogadta a beszámolót.

Török Miklós szerint nehezen megy az ivóvíz javító projekt, több üzembe helyezni kívánt kútban is pseudomonas aeruginosa baktériumfertőzést találtak, hogy áll ezek tisztítása? Javasolta, csatornázás utáni maradványpénzből képezzenek alapot, hogy azokba az ingatlanokba is bekössék a szennyvízcsatornát, ahová ezt még nem tették.

Kiderült: ez a fertőzés mind a 8 kistérségi rendszert érinti, de a víz csak akkor kerül a hálózatba, ha azt igazoltan fogyaszthatónak nyilvánítják. Hadik György (Fidesz-KDNP) képviselő hangsúlyozta: a makói ivóvíz jó! Farkas Éva Erzsébet elmondta: míg az EU-s ellenőrzések nem zárulnak le, nem dönthetünk a maradványpénzek felhasználásáról.

3,1 százalékos, azaz 15 forintos emelést javasolt a közétkeztetésben az Eurest Kft. Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő közölte: érkezett ez ügyben észrevétel Lázár Jánostól (aki egy makói fórumon vetette fel ezt – a szerk.), aki azt javasolta, hogy Makó oldja meg a közétkeztetést a jelenlegi cég nélkül.

Farkas Éva Erzsébet elmondta tárgyaltak ez ügyben a helyi vendéglátókat működtető cégekkel, de egyik makói vállalkozó sem tudta a közétkeztetést elvállalni, ezért bízták meg újabb egy évre az Eurest Kft-t. A testület 300 ezer forint visszatérítendő támogatást szavazott meg a roma önkormányzat számára, kulturális rendezvényeik előlegeként.

Harmincegymilliót bukott az önkormányzat azon, hogy a cég 2006-os vagyonleltára 55 milliós törzstőkét állapított, miközben az Állami Számvevőszéki vizsgálat kimutatta, az önkormányzat vagyonmérlegében 86 millió 960 ezer forint szerepelt. A város további mintegy 30 milliót bukott három korábbi – ma már nem létező – értékpapírján, miután két céget felszámoltak, az OTP pedig a saját értékpapírrá dematerializált értékpapírrá alakította, s a város akkori vezetése ez ügyben nem lépett.

A politikai pártok jövőre nettó 400 forintért bérelhetik négyzetméterenként városi tulajdonban lévő irodájukat.