Bojtor Boglárka – Makó


Móka és kacagás várta ma azokat, akik Kiszomboron az Ady Endre Művelődési Házban töltötték a délutánt. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör régi és új kézműves tevékenységekkel és tombolával is készült erre a napra.

– Ez már a tizennegyedik alkalom, hogy Luca-napi bolondozást szerveztünk – mondta Endrész Erzsébet, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke. – Az eseményt a honismereti kör szervezte, a helyszínt pedig Kiszombor nagyközség önkormányzata adta és a művelődési ház személyzete is segítségünkre volt.  Hagyományos és új programokkal is vártuk az érdeklődőket, ilyen a kukorica morzsolás és a tökfaragás is. Igazából a Luca-tök a miénk, nem a halloweeni. Csináltunk Luca-pogácsát is, valamint mézeskalácsot, hóembert és angyalkákat készítettünk. Az egyik legnépszerűbb pedig a búzafej készítése, melynek jellegzetes kis süni feje mindenki kedvence volt – mesélte.

Mindenkinek jutott a pogácsából.

A kreatívkodáson felül arcfestéssel várták a gyerekeket és lucaszéken nézték meg hol vannak a boszorkányok. Mindezek mellett, aki érdeklődőtt rengeteg ismeretet, információt kaphatott a Luca-napi hagyományokról.

– A Luca-nap Szent Lucia nevéhez kapcsolódik,aki szüzességi és szegénységi fogadalmat tett, és akit mártírhalálra ítélt a közösség – mondta Kerekes Mónika, a honismereti kör tagja. – Magyarországon vele kapcsolatosan inkább a boszorkányság hiedelme terjedt el. Lucát vénséges gonosz öregasszonyank tartották, aki rontást hozott az emberekre. Ebből erednek a különböző hiedelmek, amik szerint dologtiltó nappá nyílvánították ezt a napot, nehogy a boszorkány belerondítson. Varrni például azért nem lehetett, mert ezzel összevarrják a tyúkok tojókáját és nem lesz majd tojás – mesélte. – A dologtiltás miatt a lányokat el kellett foglalni valamivel, ezért szerelmi jóslásokat találtak ki. Ismertebb a gombócfőzés, mely szerint az első feljövő gombócban található fiúnév lesz a jövendőbeli neve. Ehhez hasonló a tüzeskedés, a hajadonok minden nap, szentestéig egy cetlin lévő fiúnevet dobtak a tűzbe és az utolsó lett a leendő férjük neve – tette hozzá.

A kreatív foglalkozásé volt a főszerep.

A művelődési ház ajtajánál mindenkit egy boszorkány invitált be a bolondozásra, amit a gyerekek élveztek legjobban.

– Ilyenkor mézeskalácsos csinálnak és pogácsát sütnek az emberek. Lehet babákat, bábokat is készíteni harisnyából. Mi otthon pogácsát eszünk Luca-napján, amit tesóm és anyukám készít el – mondta Mezei Sándor

További képeink itt láthatók.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest