Hírek

Lázár: nem elég ha fideszes vagy


MH


A küldöttek előtt felszóló tárcavezető, a párt egyik alelnöke vastapsot arató beszédében hangsúlyozta, hogy amikor egy párt öt évvel a győztes választás után a saját teljesítményét vizsgálja, legalább két mércét használhat. Az egyik az adott országban elérhető kormányzati alternatívákhoz, a másik pedig saját magához képest van beállítva. “Úgy értem, a saját ígéreteihez, ambíciójához, tehetségéhez képest. A Fideszen kívül ma nincs más kormányzóképes erő Magyarországon” – szögezte le Lázár János. “Ez nem azt jelenti, hogy mindenki szeret minket. Még csak azt sem, hogy a választópolgárok elsöprő többsége elégedett velünk” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a szélsőjobb nálunk is jelen van, mint mindenütt, ahol voltak válságok és ahol e válságoknak voltak, vannak vesztesei.

Lázár János szerint az egyik alternatíva az, ha komolyan veszi őket az ember mint kormányzati lehetőséget és mint szóba jöhető politikai szövetségest, a másik pedig az, ha lebecsüli őket, mint politikai kockázatot.

Kiemelte, szerint vannak olyan civilek, akiknek érdemes odafigyelni a hangjára, mert a valóságot képviselik. Ők gyakran olyan honfitársainkat, akiket a hagyományos politika nem ér el vagy a politika elitizmusa, vagy pedig épp e polgárok elzárkózása miatt. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem volna szabad pártpolitikai reflexekkel közelíteni hozzájuk még a Fidesznek sem szabad csípőből reagálni rájuk.

– Ne higgye közülünk senki, hogy az ellenzék hiánya vagy nap, mint nap megnyilvánuló politikai impotenciája valamiféle „lottóötös” a számunkra mondta. Lázár János szerit ez sokkal inkább hosszútávú kockázat. A Fidesz leköszönő alelnöke szerint az alternatíva-nélküliség ugyanis az egyik legnagyobb veszély, ami egy politikai pártra leselkedhet, tompítja a reflexeket, homályosítja az éleslátást, és nincs jó hatással a polgári erkölcsökre sem.

– Sosem akarhatják, hogy azért szavazzanak ránk, mert nincsen helyettünk más. A mi programunk az volt és az maradt, hogy merjünk nagyok lenni, nem pedig az, hogy merjünk a kisebbik rosszá válni – fogalmazott. A legnagyobb kormányzati sikernek azt tartja, hogy meg tudták változtatni a kishitű és kishitűséget gerjesztő, szervilis és a szervilizmusra nevelő politikát. A párt bebizonyította, hogy a szuverenitás nem csupán elvont eszme, hanem politikai gyakorlat is, cselekvés. A nemzeti érdekérvényesítés ügyében tehát büszkék lehetünk a teljesítményünkre – tette hozzá.

Lázár János szerint a kormányzati hatalommal járó káros mellékhatásoktól sajnos nem teljesen tudták függetleníteni magukat. Nem mindig az érdemek szerinti előrejutás és boldogulás elve érvényesül. „Nem elég, ha fideszes vagy, jónak is kell lenned!” Ennek érdekében a jövőben még komolyabban kell vennünk a politikusok kiválasztását és képzését is. Ennek érdekében újra meg kell nyitni a fiatalok előtt a pártot, de nem a törtető, hanem a törekvők, nemcsak a tehetősek, nemcsak a haverok és barátok, hanem a ma még ismeretlen tehetséges fiatalok és jól képzett párt-, illetve szakpolitikus-jelöltek előtt is. Ha ez nem történik meg, akkor, néhány ciklus után az önző és rövidlátó politika bosszúja, amitől a magyar baloldal szenved, minket is utolérhet – mondta.

A kongresszus egyetlen elnökjelöltje Orbán Viktor, alelnöknek Gulyás Gergelyt, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot és Pelczné Gáll Ildikót jelölték. Közülük Pelczné Gáll Ildikó eddig is betöltötte ezt a tisztséget, másik három jelenlegi alelnöktársa, Kósa Lajos, Lázár János és Pokorni Zoltán leköszön a posztról.

Kósa Lajos azonban a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjeként tagja marad az elnökségnek.    

A mandátumvizsgáló, ügyrendi és összeférhetetlenségi bizottság tagjának jelölték Bohács Zsoltot, Bóka Istvánt, Erdős Norbertet, Nagy Gábor Tamást és Répássy Róbertet.

A párt új alelnökeivé Gulyás Gergelyt, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökét (1162 szavazat), Kubatov Gábor pártigazgatót (1139 szavazat) és Németh Szilárd parlamenti frakcióvezető-helyettest (1136 szavazat) választották.

Közép-Európa legrégebbi, legnagyobb és legsikeresebb pártjának nevezte a Fideszt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz újraválasztott elnöke.