Makó

Adventi praktikák Földeákon


Oláh Nóra – Földeák


– Évente kétszer, húsvét és karácsony táján rendeznek Praktika-foglalkozásokat a községben; az adventi alkalmak közül ez volt kereken a tizedik – mondta Farkas Sándorné könyvtáros, az esemény egyik fő szervezője. – Az alsó tagozatosokat, összesen 120 gyereket látunk vendégül ilyenkor, akik egész délelőtt asztaltól asztalig „vándorolva” kóstolnak bele az ünnephez kötődő alkotó munkafolyamatok sokaságába. Sokan már rutinosan, tettre készen érkeztek. Óvodások is jöttek, bár ők még inkább kíváncsiskodó nézőként vettek részt a látványos nyüzsgésben – tette hozzá.

Nagyon fontos ilyenkor a segítő csapat szerepe, hiszen a sok helyszínen számos előkészületi munka adódik, és persze a gyerekeknek is elkel a folyamatos útmutatás. Közel harminc felnőtt résztvevő alkotta ezt a stábot, nekik köszönhetően zajlott változatosan és gördülékenyen az egész rendezvény. Irányításukkal többféle fenyődísz, angyalka, ablakdísz, kulcstartó, hógömb, karácsonyos nyomda, festett asztali dísz és mézeskalács, jászol és csutkából kisded készült. Tápéról ügyes szakemberek érkeztek, és avatták be az érdeklődőket a gyékényfonás rejtelmeibe. A Mobil Földeáki Fiatalok Egyesülete is kivette a részét a munkából.

Fotó: Farkas Sándorné

A gyerekek fellelkesülve mesélték, kinek melyik kézműves munka lett a kedvence. Nagy Csenge a hógömb kialakítását tartotta legérdekesebbnek: a látványos produktumhoz bébiételes üvegre, glicerines vízre, némi csillámporra és egy kis legófigurára volt szükség. Balogh Noémi a hópehelykészítést és a süteménysütést emelte ki, míg Nagy Emesét az angyal csutkából való megformázása kötötte le leginkább. A mézeskalács sütésében a fiúk is jeleskedtek; Beraczka Csongor is abban szorgoskodott legszívesebben, bár angyalka, ablakdísz és csutka-jászol is kikerült a keze alól…

A munkában megszomjazó gyerekek teát kaptak, majd a saját készítésű kincsekkel megrakodva, elégedetten távoztak, az önkéntes segítő csapat pedig finom ebéddel zárta a sikeres Praktika-délelőttöt.

További képeink a galériában láthatók.