Hírek

Önkormányzati lakásokat épít Maroslele


Korom András – Maroslele


Az összesen 80 millió forintból (benne 70 milliós állami támogatással )felújított iskola, étkező és konyha elkészülte volt az idei esztendő egyik legjelentősebb beruházása Maroslelén – árulta el Martonosi György.

Lázár János országgyűlési képviselő támogatásának köszönhetően a megye egyik legmodernebb konyhája lett a miénk, melyet fiatal kreatív csapat működtet. Nagyon sok rendezvényt bonyolítottak le az idén, s több mint egymillió forint bevételt értek el – vázolta fel a konyha modernizálásának másfajta eredményét a község polgármestere. Az önkormányzat a felújítás után úgy döntött, hogy saját működtetésbe veszi, erre megvolt a korábban létrehozott száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Lele Innov Kft-t.

Martonosi György a másik nagyon fontos lépésnek a választások után megalkotott községi fejlesztési gazdasági programot tartja, mely egyik eleme az intézményfejlesztések (iskolafelújítás) folytatása, illetve a óvoda bővítése, mely épülete mára már elavult.

Az önkormányzat a saját eszközeivel is próbál segíteni a faluban élőknek, hiszen szeretnék hosszútávon biztosítani az intézményeik jövőjét, s ha minél több fiatal maradna a községben. Ezért a Maroslele Jövője című gazdasági programon belül hozták létre az Otthon Maroslelén programot. Ez utóbbi része volt az óvodáztatási és iskoláztatási támogatások kiosztása a nyáron, amely gyermekenként 5000 forintot jelentett. De ide tartozik a letelepedési és lakásfelújítási támogatásokkal kapcsolatos pályázat kiírása, mely első győztesei már meg is kapták a pénzüket. Az idén ez utóbbira 2 millió forint keretösszeget biztosítottak.

– Szintén elindult, de sajnos még nincs jelentkező az ingyen telkes programunkra, azoknak, akik itt szeretnének építkezni – tette hozzá a község első embere. Január elsejétől pedig babaszámlát nyitnak, ami 60 ezer forintos támogatást jelent azon családoknak, akiknek jövőre születik gyermekük. De elkészült egy hétlakásos önkormányzati bérlakás építési terve, mely a Petőfi és a Rákóczi utcák sarkán áll majd, januárra már engedélyes terv is a rendelkezésünkre áll majd. Ezt a tervet Lázár János is támogatja. Bízom benne, hogy az építkezést jövőre nem csak elkezdhetjük, de az év végére be is fejezhetjük. Az egy másfél szobás lakásokkal a közös életet kezdő vagy már kisgyermekkel rendelkező családokra gondoltunk.

A maroslelei közmunkaprogramról elmondta, feldolgozott élelmiszerek előállításába kezdtek évekkel ezelőtt, hidegen sajtolt tökmag, napraforgó, mák, len és szezámolajat is előállítanak, már ízesítve is.

– Az idén készült el az a feldolgozó üzemrész, mely por alakú termékeket, elsősorban fokhagymaport és paprika őrlemény állít majd elő – mondta. – Jó hír, hogy a lelei közmunkaprogramból sokan elmentek a gazdasági és/vagy vállalkozói szférába, így a 70-es létszám 50-re csökkent.

Martonosi György elmondta, a jövőre bővítenék az üzem tárolókapacitását, és a napraforgó hántolás beindítását, illetve silót is építenek az alapanyag tárolás biztosítására. Szeretnének minél több helyi termelőtől alapanyagot felvásárolni az üzem számára, ha a saját magunk által megtermelt elfogyott. A közmunkaprogram termékeit különféle vásárokon és bemutatókon népszerűsítették az idén is, illetve létrehozták a lelei helyi piacot.

A község 2016-os legfontosabb tervének a bérlakás építést jelölte meg a polgármester, mely körülbelül 130 millió forintos beruházást jelent. De a tervek közt szerepel az állami beruházású tornacsarnok építése, az iskola udvarán.

– Ígéretünk van a 4415-ös, azaz a Vásárhely és Makó közötti út felújítására, illetve az ezzel párhuzamosan futó kerékpárút építésére. Szeretnénk a községháza energiatakarékosságot célzó felújítását, az oldalsó szárny lebontásával egy a kor igényeinek megfelelő rendőrőrsöt létrehozni. Járdaépítésre nyertünk 15 millió forintot, a 140 millió útfelújítási programnak köszönhetően ma már nincs olyan utca, melyet ez nem érintett. Ezért ma már nincs a községben sáros utca. Tavasszal újabb burkolaterősítés zajlik majd. És folyamatosan egyeztetünk a szennyvízcsatornázás utáni helyreállítások miatt a kivitelezőkkel – sorolta Martonosi György polgármester.