Hírek

Kincsestárba foglalták a makói sporttörténelmet


Gajáta Fanni – Makó


Az 1990-es években, az akkor még Szirbik Miklós Társaságként működő egyesület nevéhez már fűződött egy füzetsorozat. A hagyományt követve szeretnék folytatni a Kincsestár sorozattal.

– Úgy gondoltuk, hogy most ne füzetsorozat legyen, hanem könyv jelleget adunk neki – árulta el Forgó Géza, az egyesület elnöke. Hozzátette, céljuk az, hogy feltárják az 1945-öt követő helytörténelmet. – Ez a most megjelent kötetünk is ezzel a korszakkal foglalkozik.

A könyvsorozat első részét Zeitler Ádám írta. A történésznek tanuló egyetemista érdekes témákat vett elő a fent említett időszakból.

– Három nagyobb részre bontható a kötet: az egyik, egy korábbi történelemversenyre írt pályamunkám, amelyet átdolgoztunk: a makói és a járási kulákság sorsa. Ezt követi a Vásárhelyi utcán található Zeitler-malom rövid története.

A harmadik és egyben a legnagyobb a rész, az 1950-es és ’60-as évek makói, illetve a járási sportvezetőségének a témakörét dolgozza fel, amely a Járási és Testnevelési Sportbizottság anyagaiból van – avatatott be a részletekbe az író.