Makó

Lázár: több mint 9 milliárdot fizettek ki


Makó Híradó – MTI


A Miniszterelnökséget vezető miniszter mai kormányszóvivői tájékoztatóján azt mondta: azért indított eljárást az Európai Bizottság a magyar menekültügyi szabályozás miatt, mert Magyarország megtámadta a kötelező kvótákról szóló uniós döntést az Európai Bíróságon.

A miniszter elmondta: a kormány szerint a magyar menekültügyi szabályok megfelelnek az alkotmányos és emberi jogi követelményeknek. A kabinet az általa vitatott kötelezettségszegési eljárás folyamán élni fog a válaszadás lehetőségével, és kész tárgyalni a brüsszeli bizottsággal, vagy akár arra is, hogy bírósághoz forduljon.

Lázár János közölte: a kormány garanciát vállal arra, hogy folyamatosan biztosítja a munkát azoknak, akik Mezőhegyesen az állami ménesben, illetve a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nél dolgoznak. Közölte: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán döntött arról, hogy Mezőhegyesre küldi őt, hogy ezt az állami garanciavállalást megtegye. A miniszter hangsúlyozta, nem akarják tönkre tenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, ezért készek tárgyalni a tehenészet állami tulajdonba kerüléséről. Megerősítette: a mezőhegyesi földek ügyében született bírósági ítélet ellen fellebbeznek, és folytatni szeretnék a Földet a gazdáknak programot. Elmondta, az eddigi földárveréseken összesen 75 ezer hektárt adtak el, 100 milliárd forint értékben.

Elmondta, hogy 9 ezer milliárd forintnál is több európai uniós forrást fizettek már ki az előző uniós ciklusban, a 2014-2020-as időszakra pedig már mintegy 3 ezer milliárd forint értékben írtak ki pályázatot.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak még több vitás pályázati ügye van az Európai Bizottsággal, ezek összértéke 600 milliárd forint. Ilyen például az úgynevezett aszfaltkeverő ügy – amelyben Magyarország kész perelni, ha pedig elmarasztalják, az útépítő cégeken “vasalja be” a pénzt -, valamint az M4-es autópálya leállított építése. Utóbbi ügyében a Gazdasági Versenyhivatalnak kell tisztáznia a kartellgyanút.

Lázár János kitért a Norvég Alap ügyére, amelyben megállapodás született, így a korábbi viták ellenére újraindul a program, és az alapból felhasználható lesz 37-40 milliárd forint, az elszámolási időszakot pedig meghosszabbítják. A 2014-2020-as időszak esetében azonban még vita van arról, hogy ki ossza ki a norvég pénzeket. A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nála legyen a marsallbot – mondta.