Makó

Gyerekeket szállít a nagylaki kisbusz


Gajáta Fanni – Nagylak


Gyermekbiztos ülésekkel, illetve kerekes székes rögzítő rendszerrel felszerelt a Ford Castum kisbusz. A jármű 1+7 főt tud szállítani, amely pont ideális az óvodások számára, akik a szomszédos településekre járnak óvodába.

– Idén szeptemberben már nem tudtunk újabb csoportot indítani a nagylaki oviban, mert nem volt meg hozzá a szükséges létszám, így be kell zárnunk azt. Mivel az önkormányzat feladata az óvodások szállítatása, ezért szükségünk volt egy járműre – mondta Gyarmati András, a község polgármestere. – Igaz, ha működik távolsági buszjárat, akkor elvileg ezt a feladatát elvégzi a település. Mi ennél egy kicsit családiasabban szerettük volna megoldani.

Útra készen.

Ezért egy nyolcszemélyes kisbuszra pályáztak, amelyet közösségi célokra is szeretnének használni – ennek a tarifájáról és megvalósításáról a múlt héten döntött a testület. Bár a pályázatot először elutasították, a fellebbezés után megnyerték. A jármű körülbelül egy hónapja az önkormányzat tulajdona, amely gyerekeket és nyugdíjasokat is szállított már.  

– Ha négy-öt olyan nyugdíjas összefog, aki nehezebben mozog és emiatt a távolsági buszozás nehéz, illetve autója sincs, de szeretne vásárolni, akkor meghirdetnénk hetente egyszer egy bevásároló túrát Makóra – avatott be egy elképzelésbe a polgármester.

– Ugyanakkor van egy sportegyesületünk, mely tagjai eljárnak a fociszezonban minden második héten, nekik is szeretnénk használhatóvá tenni ezt a szolgáltatást. Emellett a helyi nyugdíjas klub is sokszor utazik egy-egy meghívás alkalmával.

A pályázható összeg 8 millió forint volt, ehhez az összeghez az önkormányzat további 2,2 millió forintot tett, hogy biztos olyan felszereltségű járművet vehessenek, amilyet szeretnének.