Hírek

Az iskolafelújítás Földeák legnagyobb dobása


Korom András – FöldeákHajnal Gábor szerint ebben az esztendőben viszonylag jól kihasználta a falu a lehetőségeit, s több dologban is sikerült egy kicsit előrébb is lépni. Földeák polgármestere szerint a legnagyobb idei eredmény az iskola felújítása, fejlesztése.

– Tavaly decemberben ehhez kormányzati segítséget kaptunk Lázár János országgyűlési képviselőnk közbenjárására. Igaz, egy kicsit fölkészületlenek voltunk, ugyanis amikor a falu vezetője lettem, azzal szembesült az új testület, hogy semmiféle tervvel nem rendelkezett a korábbi önkormányzat. Az iskolafelújítást soroltuk az első helyre, s azt becsültük, hogy 120 millió forint elég lesz arra, hogy rendbe hozzuk a Zárda utcai emeletes épületet – mondta Földeák polgármestere.

Hajnal Gábor elárulta: a terveztetést követően azonban kiderült, az iskolafelújításra elegendő 80 millió forint, így a maradék 40 milliót a mellette található kéttantermes épület felújítására, illetve a két telephelyes iskola egy telephelyre való költöztetésre fordíthatják. Az épületbővítés jelenleg is folyik, a téli szünetben a két osztályt áttelepítik az új épületrészbe, ahová új tanárit, igazgató szobát és gazdasági irodát is építettek. Reményeik szerint a földeáki sportcsarnok is egy-két éven belül az iskolai telken épül fel.

Az utolsó símitások az iskola új szárnyában.

– Voltak kisebb örömeink is, ilyen a három épületből álló óvoda egyik részének felújítása. Ezen kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelést kaptak a falak és korszerűsítették a fűtést is. A másik Zárda utcai épületben is újra cserélték a régi radiátorokat – sorolta.

Hajnal Gábor elmondta, hogy még az előző faluvezetés nyújtott be két napelem pályázatot, ennek köszönhetően a művelődési házra, könyvtárra, a napköziotthonos konyhára és a községházára szereltek fel ilyet. Ebből már három működik, a negyedikkel kapcsolatban még folyik az egyeztetés az áramszolgáltatóval. A szennyvízcsatorna építést követő úthelyreállítások is befejeződtek ebben az esztendőben, sőt a lobbitevékenységnek köszönhetően a tervezettnél több helyre jutott szilárd burkolat építésére, s már csak a garanciális javítások maradtak hátra. Mindezeknek köszönhetően a községben elvétve maradt sáros utcarész.

– Már csak az Arany János utca egy szakasza ilyen, ahol csak egyetlen sarki ház áll. Az Érmellék utcán pedig talán még az útalap sincs. Azon dolgozunk, hogy jövőre ide is szilárd út kerüljön.

Az önkormányzat megvásárolta az Igási útnak az Agro-Gorzsa tulajdonában lévő szakaszát, felmérette, mibe kerülne annak a javítása, s az ezzel kapcsolatban Lázár János országgyűlési képviselő segítségét kértük – mondta a falu polgármestere.

Hajnal Gábor az idei sikerek közé sorolja a közmunkaprogramot: – Nehéz volt úgy tervezni, hogy februárban még 120 közmunkással számolhattunk, de a munka dandárjára már csak 50-en voltak, ugyanis a többiek időközben állást találtak maguknak – világított rá a speciális helyzetre. A földeáki közmunkások nem csak a közterületeket tartják rendben immár külső vállalkozók helyett, (megspórolva ezzel 1,6 millió forintot a községnek) de a főtér egyházi tulajdonban lévő másik felét és a parókiát is. De gyártanak térkövet, mederelemeket s dolgoznak a belvízmentesítésben, illetve a mezőgazdasági Start munkaprogramban is.

– Nehezen, de kiderült, hogy az önkormányzatnak összesen 20 hektárnyi szántóföldje van. Ezek eddig haszonbérbe voltak kiadva, de úgy gondoltuk, hogy az ebből származó alig több mint 1 millió forint önmagában a földalapú támogatásból is megkapható. Ezért döntöttünk arról, hogy a gazdasági év végével és a bérleti szerződések lejárta után magunk termelünk majd rajta. Jelenleg 14 hektárnak tervezzük a 2016-os közmunkaprogramban való használatát. Az év elején néhány bérlő visszaadta a földet, így másfél hektáron tudtunk gazdálkodni, s vásároltunk egy közművesített portát is, melyen fóliasátras termelést indítottunk – mondta a község polgármestere. Fel is sorolta, hogy az idén a közmunkaprogramban közel 40 mázsa kukoricát, 127 kilogramm őrleményt adó fűszerpaprikát, 68 kiló kifejtett zöldborsót, 43 kiló zöldbabot, 19 kiló tarkababot, 264 kiló karalábét, 90 kiló céklát, 34 mázsa burgonyát, 670 kiló vörös-, 540 kiló fokhagymát, 44 kiló padlizsánt termeltek, valamint sárgarépát és gyökeret, igaz az utóbbiak mennyiségét még nem összesítették. Ez jelentős bevételt és költségmegtakarítást jelent, hiszen a zöldségfélék jó részét a községi konyha használja fel közétkeztetési célokra.

Az önkormányzati földterületből 6 hektárnyit szociális alapon kiosztottak helybéli rászorultaknak, hogy azok főleg konyhakerti növényeket termeljenek önmaguknak.

– Jövőre 5 hektáron búzát, 5 hektáron kukoricát termelünk, a többin ismét zöldség- és paprikaféléket. Az előző faluvezetés által megvásárolt erdészházban azt tervezzük, hogy ott baromfit, fürjet vagy gyöngyöst tenyésztünk, s a közmunkában megtermelt takarmányt ezekkel etetjük fel. Az ezekhez szükséges eszközöket is szeretnénk megvásárolni – tette hozzá Hajnal Gábor.

– Az idén alakítottuk át a polgármesteri hivatalt és az önkormányzati intézmények szerkezetét, két embert elküldtünk, kettőt pedig GYES után nem tudtunk visszavenni – ez is jelentős megtakarítást eredményezett a községi mintegy 530 milliós költségvetésében.

Hajnal Gábor a 2016-os tervekről elmondta, több olyan épületük is van, mely felújításra szorul, ilyen a művelődési ház, a községháza, az egészségház, az orvosi rendelők és -lakások, valamint az iskolaépület másik része. Szeretnék végre egy telephelyre költöztetni az iskolát, azt – mintegy 170 millió forintos költséggel – két tanteremmel kibővíteni. Ha ez utóbbi elkészül, akkor a Szent László utcáról végleg a Zárda utcára költözhetnek majd a gyerekek. Az így kiürült épület a közmunkaprogramnak adhat helyet, akár asztalosüzemként, akár szövödeként vagy varrodaként. És a nagy tervek közé tartozik az Zárda utcai iskola mellett a sportcsarnok felépítése. Eltüntetnék a két meglévő sáros utcát, s aszfalt kerülne a szórt kaviccsal burkoltakra. A Gagarin és a Bacsó Béla utcák eső vízelvezetésére pedig most készülnek a tervek. De felújítanák és bővítenék az 1967 óta működő, 120 adagos konyhát is.