Hírek

Kilencven embernek lesz könnyebb az élete


Korom András – Szentes


Az Aranysziget Otthon szentesi otthonának kiváltása című pályázatnak köszönhetően összesen 90 pszicho-szociális fogyatékossággal él ember új, a kor kívánalmainak megfelelő környezetben való elhelyezését biztosítja új környezetben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Ez Szentesen 57, míg Nagymágocson 33 személyt érint.

Szállodai színvonalúak a szobák.

 

A beruházás lezárását követően az ellátásukról négy 12 személyes lakásban, egy 25 fős lakócentrumban, három 4 fős és egy 5 fős lakásban gondoskodnak majd, valamint mindkét településen nappali foglalkoztatókban tudják ezen túl hasznos munkával tölteni a mindennapjaikat. Az új épület infrastruktúra tömegközlekedéssel és személyautóval is jól megközelíthető.

Szentesen két 12-12 férőhelyes, támogatott lakhatást biztosító épület készült, a Rákóczi Ferenc utca 110. és a 175. szám alatt. A bereklapos városrész 25 fős lakócentruma és a Vásárhelyi út 61. valamint a Csongrádi út 7. szám alatt felújított 4 fős lakások, továbbá a nappali ellátást biztosító foglalkoztató szintén ezt a célt, az ellátás megfelelő színvonalú feltételeit szolgálják.

Nagymágocson két helyszínen készült 12 férőhelyes épület, a Meggyes utca. 2. és a Szentesi út 27. sz. alatt. Az utóbbi szomszédságában alakították ki a nappali foglalkoztatót. A szentesihez hasonló, 4 illetve 5 fős lakások felújítása a Jókai u. 52. és az 58. számú ingatlanokat érintette.

A projektzárót ma délután a szentesi Rákóczi utcai támogatott lakhatást biztosító lakásoknak otthont adó egyik – 12 személy elhelyezését biztosító – épületben rendezték.

– Ez a ház annak a jelképe, hogy nem tehetünk különbséget az emberek között az alapján, hogy milyen fogyatékossággal élnek – hangsúlyozta az ünnepélyes projektzárón mondott köszöntőjében Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese. Hozzátette: a szentesi támogatott lakhatást biztosító intézmény lehetővé teszi, hogy a Sima Ferenc utcai intézményből ide bekerülők önállóvá váljanak, s beilleszkedjenek a társadalomba. Az utóbbira is nagy feladat vár, hogy befogadják az itt élőket.

Benedek István Zsolt.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy olyan sok dolog változott a fogyatékkal élők életében, melyre senki sem gondolt. Kiemelte, hogy a szentesiek régóta együtt élnek az eddig méltatlan körülmények közt elhelyezett otthonlakókkal.

– Fel kell készíteni a fogyatékkal élőket az önállóságra, a társadalmat pedig az elfogadásukra. Bízunk abban, hogy Szentes és Nagymágocs jó példával jár elől ebben – mondta köszöntőjében dr. Berta Árpádné. Az SZGYF megyei főigazgatója ismertette, hogy a nyertes mintegy egymilliárdos pályázatnak köszönhetően 90 embernek lesz könnyebb az élete. S ezzel az ellátottak életének új korszaka köszönt be. Elmondta, hogy a megyei igazgatóság 15 intézményében összesen 2167-en élnek, a hét felnőtt pszichiátriai intézményben több mint 900-an. Majd megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak a pályázat sikeréhez.

Dr. Berta Árpádné.

Az új otthont Gilicze Andrásné református lelkész áldotta és Gruber László plébános szentelte meg. Az ünnepsége az Aranysziget otthon szentesi lakói műsora színesítette. Az új otthon lakói a jövő hét elején költöznek be.

Az ünnepségről készült további képeink a galériában láthatók.