Makó

Jövőre csökkennek az adóterhek


MH


Közel 4,5 millió embert érint, hogy jövőre a személyi jövedelemadó általános mértéke 16 százalékról 15 százalékra csökken. E mérséklésnek köszönhetően átlagosan majd 30 ezer forinttal marad több az embereknél.

A kétgyermekes szülők családi kedvezménye 25 százalékkal emelkedik, így a kétgyermekesek pénztárcájában 60 ezer forinttal több marad. A kulcscsökkentés és a családi kedvezmény növelés hatását is figyelembe véve tehát egy két átlagkeresővel rendelkező kétgyermekes család jövőre 120 ezer forinttal több jövedelemből gazdálkodhat.

A feketekereskedelem visszaszorítása és az alacsonyabb jövedelműek segítése érdekében január 1-től 27-ről 5 százalékra csökken a sertés tőkehús általános forgalmi adója.
2016-tól még jobban megéri környezetkímélő, elektromos autót venni, hiszen nem kell utánuk regisztrációs adót, illetéket, gépjárműadót és cégautó-adót fizetni.

Majd másfél millió magánszemély adóbevallásának kitöltésében segít már jövőre is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ez az úgynevezett bevallási nyilatkozat, amelyet a munkáltatónál vagy a NAV-nál lehet tenni annak a magánszemélynek, aki idén kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól szerzett belföldön adóköteles jövedelmet és a törvényben foglalt további feltételeknek is megfelel.

2016-tól az adózói minősítés jogintézménye segíti a tisztességes cégeket. Az adóhatóság negyedévente vizsgálja a cégek „jogkövetési hajlandóságát”. A jelesre vizsgázott cégek megbízható minősítést kapnak, amely számtalan előnnyel jár. Így például az adóhatósági ellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot, a kiszabható adóbírság illetve mulasztási bírság nem haladhatja meg az általános szabályok szerint kiszabható mérték 50 százalékát, egyes bejelentési, bevallási kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítése esetén az adóhatóság, mulasztási bírság kiszabása nélkül, határidő tűzésével felhívja a kötelezettség teljesítésére az adózót, és mulasztási bírságot csak a felhívás eredménytelensége esetén szabhat ki – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.