Hírek

A SZIGNUM utolsó szalagtűzője


Szabó Anita – Makó


A SZIGNUM gimnáziumának 22 éves történetében hagyomány a decemberi 8-i szalagtűzés, amely egy Mária-ünnep az egyházban és a fenntartó Boldogasszony Iskolanővérek rendjének egyik legfontosabb alkalma. A nap jelentőségét tovább fokozza, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság éve is ekkor veszi kezdetét az idén. A végzőssé nyilvánítás szertartására a pedagógusok heteken át próbáltak, a vidám darabbal szerettek volna maradandó élményt nyújtani a diákoknak, és egy kicsit más oldalukról is bemutatkozni.

A hat évfolyamos emelt szintű, angol nyelvi tagozatos osztály az intézmény utolsó gimnáziumi évfolyama, mivel középiskolai oktatása a szegedi testvérintézménybe, a Karolinába került át a tavalyi fenntartói döntés után. A 16 fős osztálynak különleges módon a pedagógusok készültek színdarabbal az alkalomra; Karinthy Frigyes: Visszakérem az iskolapénzt! című egyfelvonásos komédiáját adták elő, melynek fő üzeneteként az iskola és a tudás fontosságát emelték ki.

Az utolsó gimnáziumi osztály.

– Jó érzés, hogy a tanáraink műsorral készültek, szerintem átjött az a szeretet, amit közvetíteni akartak felénk. Most, az érettségire készülésben is mindenki sokat segít nekünk és mi is komolyan készülünk, mert egyre közelít az év vége és ez egy kicsit félelmetesnek tűnik. Amikor feltűzték a szalagot, meghatódtam, mert most tudatosult bennem, hogy ez az év az elválásról, a búcsúról is szól, meg nekem még egy kis plusz érzést adott az is, hogy a napokban leszek 18 éves – értékelte az alkalmat a 12 G. osztályos Kádár Johanna.

Fotó: Majoros Márton.

A szalagavatás szokása Selmecbányán alakult ki 1835-ben, amikor a diákok először viselték az utolsó gimnáziumi év tényét hirdető jelképet. A régi hagyomány szerint a végzősöket ilyenkor fáklyás menet kísérte a városkapuig, ahol jelképesen fenékbe billentették őket, tudatván velük, nincs keresnivalójuk tovább az intézményben.

Most ilyesmi természetesen nem történt, baráti szavakkal, tanácsokkal köszönt el az érettségire készülőktől Szűcs Péter igazgató, minden jót kívánva: – Tudatosítani akartam a végzős diákjainkban, hogy ez a befejező évük a gimnáziumban és azt is, hogy az intézményünknek is ők az utolsó középiskolásai. Azt kértem tőlük, hogy mindenre ezzel a lelkülettel tekintsenek, így lesz fontos mindannyiunk számára ez a hátralévő pár hónap; mert amiből nincs több, azt megbecsüli az ember. Tehát lehet és kell is a mának élni, de azzal a felelősséggel, hogy annak köze van a holnaphoz is – mondta.