Makó

Makói filmesek görög sikere


Oláh Nóra – Makó


A Jón-tenger partján, a történelmi olimpiai játékok helyszínétől 24 kilométerre fekvő 50 ezres lélekszámú Pyrgos városa speciális, a világon egyedülállónak számító filmes hagyományokkal büszkélkedik. A 18. alkalommal megrendezett Olympia Nemzetközi Filmfesztiválon ugyanis 15. éve összekapcsolódik a professzionális, valamint a gyermek- és ifjúkorú filmkészítők bemutatkozása és megmérettetése. A két részterületet maga a tematika fűzi egybe, ugyanis gyermekekről és gyermekeknek szóló filmekkel nevezhetnek a résztvevők. 

21 ország több mint száz, gondosan előválogatott filmje vett részt a versenyen; a professzionális alkotásokat ugyancsak profi szakembergárda bírálta el, míg a 6-20 éves korú filmesek munkáit diákzsűri értékelte. A Camera Zizanio nevű ifjúsági fesztiválon három kategóriában (6-12, 13-16, 17-20 évesek) zajlott a versengés.

– A (mára már csak nevében makói) Videó- és Művészeti Műhely 12 évvel ezelőtt szerepelt a görögországi fesztiválon, azóta is rendszeres a szakmai kapcsolat a szervezőkkel, árulta el Czibolya Kálmán, a hazai filmes delegáció vezetője. A csapat többi tagja: Bata Zalán, animációs filmes, aki Eger mellől, Felsőtárkányból érkezett, a budapesti Németh Tami, a mindössze 10 esztendős makói Szabó Bálint – az ő filmjeik is szerepeltek a fesztiválon -, valamint Kispéter Csaba, aki nemzetközi kapcsolattartó személyként, rutinos fesztivál-résztvevőként segítette a stábot.

Délelőttönként a Camera Zizanio filmvetítései és műhelymunkái, audiovizuális találkozói zajlottak, délutántól éjfélig pedig a professzionális rövidfilmek, animációs filmek és nagyjátékfilmek kerültek bemutatásra. Kulturális kísérőprogramok is színesítették a fesztivált: városnézés, tengerparti időtöltés és látogatás a történelmi olimpiai játékok színhelyére.

Czibolya Kálmánnak persze nem sok ideje maradt ez utóbbiakra, ugyanis egy külön megbízatásnak is eleget tett a fesztiválszervezők kérésére. A görög nemzeti televízió számára készített 5 perces kisfilmeket, amelyeket rendszeresen levetítettek. Így napi szinten, operatőrként és vágóként is dolgozott, de mint mondta, örömmel tette. És ugyancsak örömmel fogadta az elismeréseket, amellyel alkotásainak sajátos atmoszféráját, lendületességét méltatták.

A Makói Videó- és Művészeti Műhely által nevezett ifjúsági filmek évről-évre magas színvonalat képviselnek a fesztiválon, így történt ez az idei alkalommal is. A 18 éves Bata Zalán Take Your Time című munkájával korosztályának második helyezését – és a vele járó, fehér görög márványból faragott, fesztivál-emblémás díjat – vehette át.

Bata Zalán díjnyertes filmje: