Makó

Hetente ezren a kormányablakban


Korom András – Makó


– Tapasztalataink szerint igény van a kormányablakra Makón, hiszen jelentős mértékben megnőtt az ügyfelek száma – mondta hírportálunknak Égető Gábor, a Makói Járási Hivatal vezetője. – Korábban nem rendelkeztünk ügyfélhívó berendezéssel, így nem tudom megmondani, hogy hányan keresték fel még a régi helyén, azaz a Közhivatalok Házában. Most a városházra költözött kormányablaknak azonban hetente több mint ezer ügyfele is van. A munkánkat megkönnyíti, hogy egy lényegesen megújult ügyfélbarát környezetben fogadjuk a hozzánk érkezőket, s megújult a számítástechnikai eszközrendszer is, amit a kollégáim használnak.

Égető Gábor: Hetente ezernél többen keresnek fel bennünket.

A kormányablakban továbbra is el lehet intézni az okmányablakos ügyeket, de ez csak egy része az általuk nyújtott szolgáltatáscsomagnak – tette hozzá a hivatalvezető.

– A klasszikus kormányablakos feladatkörben olyan ügyekben tudunk felvilágosítást adni, kérelmet átvenni, melyekben az ügyintézés nem itt történik. A makóiaknak és a járásban élőknek kedvezőbb, hogy ezért nem kell utazgatniuk, például Szegedre utazgatniuk. A makói kormányablak ráadásul két olyan szolgáltatáscsomagot is nyújt, amit nem minden kormányablak: hétfőn és szerdán a Széchenyi programiroda munkatársai fogadnak itt ügyfeleket, illetve csütörtökönként nyugdíj vagy egészségbiztosítási ügyekben is itt fogadják az embereket ezen a szakigazgatási szervek Szegedről érkező munkatársai.

Tíz percen belül mindenki sorra kerül, csak hétfő délelőtt kell többet várni.

– Tipikus, hogy hétfőn délelőtt jönnek a legtöbben, így elképzelhető, hogy van akinek 30 percet kell várnia – mondta a hivatalvezető. Hozzátette, aki ügyfélkapun keresztül foglal időpontot, az szinte azonnal sorra kerül. Aki nem tette meg ezt, azt egyébként átlagosan 10 percen belül már szólítják is.

Égető Gábor elmondta: az okmányokkal kapcsolatos ügyek mellett a legnépszerűbbek a családtámogatásokkal kapcsolatosak, azaz a GYES, GYET, anyasági támogatás, családi pótlék és fogyatékossági támogatás igénylése.

A makói kormányablak december 12-én, azaz most szombaton is nyitva lesz, ezen a napon reggel 8 és dél között várják az ügyfeleket, míg december 23-án ugyancsak reggel 8 és déli 12 óra között lesznek nyitva.