Makó

184 makói kapott Bursa Hungarica ösztöndíjat


Bojtor Boglárka – Makó


– Ebben az évben száznyolcvannégy makói diáknak adhattuk át a Bursa Hungarica ösztöndíjat – mondta büszkén Farkas Éva Erzsébet polgármester. – A Makó számít rád program keretén belül osztja minden évben a képviselő-testület ezt a támogatást, állami szociális támogatási keretből és az önkormányzat támogatási keretéből. Ezzel városunk önkormányzata nagyrabecsülését szeretné kifejezni azoknak a fiataloknak, akik felsőoktatási tanulmányaikkal a város hírnevét is továbbviszik – mondta.

Sokan itt találkoztak rég nem látott ismerőseikkel. 

– Mióta egyetemista vagyok kapom ezt az ösztöndíjat, immár ötödik éve és elsősorban megélhetésre költöm az összeget – mondta Hős Nikolett, aki nemzetközi gazdálkodás szakon mesterszakra jár. – Ahhoz, hogy idén is megkapjam, nem kellett mást tennem, mint egy jelentkezési ívet kitölteni és azt egy internetes oldalra feltölteni, a szüleim munkáltatói igazolásával együtt.

Magáról a bizottsági határozati döntésről a diákok értesítést kapnak. Ebben az évben azonban ajándékkal is kedveskedtek a fiataloknak. Gravírozott tollat kaptak, melyekbe az átadó ünnepség neve és ideje volt beleírva.

– Ez a harmadik év, hogy kapom ezt az ösztöndíjat, elsősorban nyelvkönyvekre költöm el, a maradék részén pedig ruhákat szoktam venni – mondta Petrik Réka, aki nemzetközi tanulmányok szakon tanul, a szegedi egyetem jogi karán. – Örülök neki, hogy ezt a támogatást azok a hallgatók is megkapják akik költségtérítéses szakra járnak – tette hozzá.

Az önkormányzat nem titkolt célja, hogy a felsőoktatási intézményekben tanuló fiatalokat diplomájuk megszerzése után Makón vagy legalább a környéken marasztalja. Ezért is kapják a Bursa Hungarica ösztöndíjat, melynek értéke – az önrkományzati támogatásnak köszönhetően – havi tízezer forint, tíz hónapon keresztül.

Tollat kaptak ösztöndíjuk mellé.

Az „A típusú” pályázatot száznyolcvannégyen kapták meg.

– A Bursa Hungarica mindig nagy segítség volt – mesélte Gyulai Kristóf, aki Szegeden pénzügy-számvitel szakon tanul, közgazdász szeretne lenni. – Örülök neki, hogy a város ilyen módon támogatja a fiatalokat a továbbtanulásban. Az ösztöndíjat elsősorban iskolai felszerelésekre szoktam költeni. Szeretnék a jövőben a közelben dolgozni, ha lesz rá lehetőségem – avatott be terveibe. 

Farkas Éva Erzsébet egyesével gratulált a hallgatóknak.