Makó

Életveszélyes volt a nagylaki vasúti átkelő


Gajáta Fanni – Nagylak


Élet-, és balesetveszélyes volt a nagylaki vasúti átkelő, amely a Pacsirta utcát és az Akác sort köti össze. Gyarmati András polgármestertől megtudtuk, hogy először 2009-ben keresték fel a helyi kerekes székes emberek a problémával.

– 2009-től egészen az idei év nyaráig küzdöttem a hatóságoknál, főként a MÁV-nál, hogy újítsák fel ezt az átjárót, mert előbb-utóbb baj lesz – mondta a polgármester. – A baj majdnem be is következett: idén március 16-án egy kerekesszék kereke beakadt a sínek közé, és a vonat is jött. Az volt a hatalmas szerencséje az illetőnek, hogy arra járt egy asszony, akinek sikerült kiemelnie őt, illetve a vonat is meg tudott állni.

Erre az esetre hivatkozott abban a levelében a polgármester, amelyet Lázár János országgyűlési képviselővel írtak, s küldtek el a MÁV vezérigazgatójának. A község válaszul olyan ígéretet kapott, amelyben az állt, hogy az új átjáró november 30-ig elkészül, közel 5-6 millió forintból. A munka nem rég fejeződött be.

Nem csak a kerekes székeseket érintette az átjáró hibája, hanem a kerékpárral közlekedőket is: a vasúti sínek már szintben sem értek össze, így biciklivel is könnyen el lehetett esni. Patai Mihály naponta többször is erre közlekedik a kétkerekűjével és elmondta, hogy a felújítás már nagyon kellett.

– Mivel a szüleim a vasúton túl, én pedig a falu másik végén lakom, így nap, mint nap erre járok át. Ez az átjáró iszonyatos állapotban volt. Most, hogy kész van, már nagyon jó közlekedni rajta. Már csak a kamionokkal van baj – mondta az idős férfi.