Hírek

Három kötetesnek indult a Hunyadi regényfolyam


Gajáta Fanni – Makó


Bár az író szerint a Hunyadiak ciklus főleg a férfiaknak szól a véres csatajelenetek miatt, mégis női olvasóktól is visszajelzést kap a könyveiről. Az olvasókorosztály vegyes, a fiataloktól kezdve az idősökig mindenki olvassa.

– Korábban tudományos-fantasztikus történeketek írtam, ehhez képest a történelmi regények teljesen másféle felkészülést igényelnek – mondta az író. Mint olvasó, nagyon szerette a történelmi témájú könyveket, de a hazai kínálatban kevés olyan kötetet talált, amely híres, magyar uralkodó dinasztiáról szólt. Így jött az ötlet, hogy tollat ragadjon és megírja a Hunyadiak ciklusát. – A Hunyadi-kor egy háromgenerációs család története, jelenleg Hunyadi János életénél tartok.

Bán Mór szerint egy jól feldolgozott korszakról beszélhetünk, rengeteg hadtörténeti és gazdaságtörténeti feljegyzés található. A korhű leírás érdekében az öltözködéstől kezdve az akkori gasztronómiáig, minden kutatómunkát igényelt – a Hunyadinál ez 10 évnyi utánanézést igényelt, de ez még mindig folyamatos.

– A hetedik kötet a várnai csatával ért véget, a nyolcadikban pedig Hunyadi János kormányzóvá választás, esetleg a rigómezei csata szerepelhet. Tulajdonképpen ez a legizgalmasabb és legmozgalmasabb időszak az életében – mondta író, aki hozzátette, hogy bár három kötetesnek indult Hunyadi János életének leírása, mégis már a nyolcadik megírásánál tart.