Hírek

Budapesten toborzott a párizsi terrortámadások főszervezője


Makó Híradó


A miniszter tájékoztatása szerint ez az információ a krízis idején nem állt a titkosszolgálatok rendelkezésére, később kaptak hírt a partnerszolgálatoktól. Lázár János aggályosnak és veszélyesnek ítélte, hogy mintegy 230 ezer ember ment át az országon ellenőrzés nélkül. A belga RTL televízió internetes oldalán szerdán azt írta, hogy Magyarországon találkozhatott Salah Abdeslam, a múlt havi párizsi terrortámadások egyik szervezője és résztvevője két, Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban.

Lázár János közölte december elejéig több mint 150 milliárd forinthoz agrártámogatáshoz jut 105 ezer magyar gazdálkodó és év végéig csaknem 200 milliárd forintot szeretne kifizetni a vidékfejlesztési hivatal.

Elmondta: a kormány összeállította tavaszi törvényalkotási programot melyben azt javasolja a parlamentnek, hogy a többi között vitassa meg az új közigazgatási eljárási rendről, az új közigazgatási bíráskodásról, kincstári jogügyi igazgatóságról szóló javaslatokat és kezdeményezik az új polgári törvénykönyv felülvizsgálatát is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy támogatják az a törvénytervezetet, hogy kistelepülések vezetői 30 százalékos béremelését megszavazhassák az érintett képviselő-testülete, ha településeknek van rá pénze.

Szavaiból kiderült, kész a kormány a rezsicsökkentést megvédeni, mert az unió támadja az olcsó áramot és gázt. Szólt arról, hogy a tervek szerint Karcagon helyeznék el a milánói világkiállítás magyar pavilonját. A miniszter kalandosnak nevezte a pavilon útját, amit szerinte “túszul ejtettek az olaszok”, a kormány azonban szeretné visszakapni. Öt település jelentkezett azért, hogy ott helyezzék el, a kormány Karcagot támogatja – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a kormány jóváhagyta, hogy a Szeged-Csanádi egyházmegye a szegedi Dorozsmai úton új stadiont építsen.

Közölte, hogy Magyarország és Szlovákiával ma az európai bírósághoz fordul a kötelező betelepítési kvóta miatt.

Lázár János megnyugtatta a közvélemény, hogy 3 milliárd köbméter gáztartaléka van az országnak, ez egy évi fogyasztásnak felel meg, azaz Magyarország felkészült egy esetleges újabb orosz-ukrán gázvitára, ha kell Ausztria felől vásárolna nyugat-európai földgázt.

Lázár János azt is közölte, hogy 10 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség, az infláció lényegében nulla százalékos. A magyar gazdasági növekedés pedig tartósan 2 és 3 százalék között van.