Hírek

Magasabb minimálbért szeretnének a makóiak


Gajáta Fanni – Makó


A pénz minden családban beszédtéma. Sokan szerény körülmény között élnek, illetve egyre többen egyik hónapról a másikra léteznek. Balla Istvánné nyugdíjas szerint a régi mondás, miszerint Magyarország az egymillió koldus országa lassan értékét veszíti.

– Édesanyám mondta egykor ezt a mondást, de szerintem lassan ez a szám tízmillióra emelkedik – mondta az idős asszony. – Én is csak 63 ezer forintot kapok, ami nagyon kevés, pedig egyedül vagyok. A minimális nyugdíj lehetne legalább 100 ezer forint, ami nagyjából elfogadható lenne.

Balla Istvánné szerint minden alapbér emelkedhetne.

Egy gyesen lévő anyuka szerint a minimum, amelyből egy kisgyermekes család meg tud élni, az nettó 200 ezer forint. Elmondta, hogy nagyon sok pénzbe kerül havonta egy gyermek: csak a pelenka 10-20 ezer forint havonta, a tápszer és különböző alaptermékek sem olcsóbbak, ha pedig gyógyszerekre van szükség, a költségek ismét megnőnek akár 8-10 ezer forinttal.

A 19 éves Juhász Sándor szerint 300 ezer forintot jó lenne keresni.

– Pont ma szűnt meg a munkaviszonyunk, ahol minimálbérért dolgoztunk – folytatta a fiú. – Szerintem ebből az összegből már jól meg lehetne élni.

– Ki mennyiből szeretne megélni. Ha valaki szűkösen, zsíros kenyéren él, akkor meg lehet lenni rezsivel együtt 80 ezer forintból – válaszolta kérdésünkre egy idős asszony, aki hozzátette, ebben az összegben nincs benne semmilyen gyógyszernek a költségei. – Egy kis luxus? Azt sem tudjuk mi az!

Voltak, akik mosolyogva válaszolták, hogy bármely politikus fizetésével cserélne, de akár az is elég lenne, ha a fizetése után még egy nulla odakerülne. Van, aki 6-7 számjegyű bérről álmodik, de véleménye szerint ahhoz rossz helyre születtünk.

– A 60 ezer forint semmire nem elég – jelentette ki Bódi Zsuzsanna. – Jelenleg rehabon vagyok, kapok 29 ezer forintot, az meg főleg semmire sem elég. A minimum szerint az a 150 ezer forint havonta.

Iskó Mária azért is szeretne több bért kapni, hogy lányainak is tudjon segíteni. Az asszony elmondta, hogy a jelenlegi havi jövedelme éppen csak a számlákra futja. – Hiába felnőttek a gyermekeim, csak szeretnék még segíteni nekik – tette hozzá.