Gajáta Fanni – Makó


1999-ben alakult a Magyar Ifjúsági Konferencia azzal a céllal, hogy a magyar ifjúságot összefogja az egész Kárpát-medencében, melybe a magyar régiók mellett a Felvidék, a Vajdaság, Erdély és a Mura-vidék is beletartozik.

– A szervezet kapcsolatrendszereket alakít ki, közös képviseletet biztosít a magyar kormány irányába. Olyan képzéseket, kerekasztal beszélgetéseket szervezünk, ahol a régiók a döntéshozókkal találkozhatnak, illetve a döntéshozók is olyan információkhoz juthatnak, amelyeket nem ismerhetnének meg más típusú rendezvényen – tudtuk meg Szórád Gábortól, MIK Állandó Bizottsági elnökétől. Elmondta, hogy szeretnének a jövőben azt a lehetőséget biztosítani, hogy a közös célokat biztosítsanak összmagyar szinten.

A makói gyűlés házigazdája a Magyar Ifjúsági Szövetség. Számukra fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a MIK-kel is. A mai konferencia legfontosabb üzenete, hogy a MIK elindult a jogi személyiséggé válásának útján. A helyszínválasztásnál fontos szempont volt az is, hogy Dél-Alföldön, Csongrád megye ezen területén még nem volt ilyen ülés.  

– A Magyar Ifjúsági Szövetségnek több makói tagszervezete van, mint például a Jobb Makóért Egyesület, így szinte adta magát emiatt is a helyszín. Emellett sok neves szülöttje van ennek a városnak, ezért is esett a választás Makóra – mondta Losonczi-Tóth József. A Magyar Ifjúsági Szövetség elnöke hozzátette, a település mindig odafigyelt és támogatta az ifjúság ügyeit.

Varju Zoltán a kárpátaljai régió állandó bizottsági elnöke szerint azért is fontosak az ilyen konferenciák, a fiatalok világszerte találkozhassanak. Véleménye szerint nem csak az fontos, hogy a mában és a holnapban gondolkozzanak a szervezetek, hanem elkövetkező évtizedekben is.

– Kárpátaljáról hat civil ifjúsági szervezet tagja a Magyar Ifjúsági Konferenciának, s mind a hatnak megvan a maga program- és profitorientált perspektívája. Ifjúsági táborokat, fesztiválokat, illetve vallási, lelki gyakorlatokat is szerveznek – mondta a kárpátaljai Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet tagja. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest