A Kálvin Téri Református Iskolában rendezett lakossági fórumon jelentette be a polgármester, hogy 40 millió forintból újulhat meg a Kálvin téri orvosi rendelő. Az intézményre ráfér a felújítás: a gyerekrendelőn alaposan meglátszódik az idő múlása.

Gajáta Fanni – Makó

Dr. Lóczi Rozália gyermek háziorvos a múlt heti lakossági fórumon szólalt fel a Kálvin téri orvosi rendelők állapota miatt. Az orvos évtizedek óta ott rendel, így minden hiányosságát és hibáját ismeri az épületnek.

– Már az előző városvezetésnek is szóltam a rendelő ügyében, de akkor is süket fülekre találtam. Remélhetőleg most megvalósul a felújítás – mondta a gyermekorvos. Az épület, amelyben rendel, rossz állapotban van.

– Az ablakokat nem lehet kinyitni, mert félő, hogy kiesik a helyéről. A várót az ajtón keresztül lehet szellőztetni, de az sem az igazi. Jó pár szülő már szóvá tette, hogy ilyen dohos levegőjű helyre kell hoznia a gyermekeit.

Az épületbe belépve látható, ahogy egy-két helyen beázott az és a régi járólapok is elkopottak. A váróban rengeteg gyerekrajz próbálja eltakarni a rossz falakat. A két rendelő közti szobában, amelyben a betegek kartonjai vannak, meglepő látvány fogadja az embereket.

– Pár éve lett a betonkocka berakva, azelőtt üres tér volt a linóleum alatt. Veszélyes volt, megesett, hogy a gyerekek rajta ugráltak – magyarázta a doktornő. – Három éve a kazánnak csőtörése volt és megtelt vízzel. Emiatt rakták le a kockát, de a linóleum így maradt.

A doktornő hozzátette, a szerelők akkor a fűtés korszerűsítését javasolták, amely azóta is várat magára. Jelenleg egy kazán üzemel, de nem gazdaságos: a gondnoknak minden reggel meg kell töltenie vízzel a rendszert, mert egy nap alatt elhasználódik. A kazán az összes épületet fűti: a gyógyszertárat, a fogászati és a felnőtt orvosi rendelőket is.

A rendelő alja nem az igazi: hepehupás és az egyiknél egy felugró rész van, amelyben könnyen felbukhatnak a kicsik és nagyok. A mellékhelyiség is hagy kivetni valót maga után: kézmosási lehetőség nincs, a vécé pedig folyik, ha nagyon meghúzzák a lehúzóját.

A gyógyszertárba belépve az embernek figyelnie kell, fel ne bukjon: már évtizedek óta felnyomódott a talaj, így az ajtót is nehezebb ki-, és becsukni. A beázási folt sem új keletű. A betűk, amelyek jeleznél az intézmény nevét leestek. Ugyanez a helyzet a felnőtt orvosi rendelőn is.

Farkas Éva Erzsébet a Kálvin Téri Református Iskolában rendezett lakossági fórumon elmondta, hogy két éven belül újulhat meg a rendelőintézmény, 40 millió forintos önkormányzati önerőből, miután az erre beadott pályázatuk nem nyert, de a munkálatok immár halaszthatatlanná váltak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest