Makó

Lebontják a romos makói házakat


Korom András – Makó

A száznál is több érdeklődő előtt a város polgármestere számolt be az új testület megalakulása óta eltelt egy esztendő erőfeszítéseiről, melyekkel kapcsolatban hangsúlyozta, azok minden makói eredményei.

Farkas Éva Erzsébet elmondta, hogy ma is folyik a a városban az elszámoltatás, a városháza és a városi tulajdonban lévő cégek átvilágításával. Feladatuk volt a rendrakás, valamint az, hogy elkezdjék megvalósítani a választási ígéreteket. Sorolta is ez utóbbiakat, a mezőőri járulék elengedésétől az útépítéseken át egészen a Contitech állami segítséggel zajló létszámfejlesztéséig, s megköszönte mindezekkel kapcsolatban a Lázár János országgyűlési képviselő által nyújtott segítséget.

Polgármester elmondta, jövőre indul a helyi vállalkozásokat segítő program, mely 2018-ban, a Ford T-modell évfordulóján teljesedik ki. Közölte, hogy ennek az első lépése volt, hogy a főtéri üzletek 17, bérletidíj hátralékkal nem rendelkező, bérlője már az idén 20 százalékos díjcsökkentést kapott. Elmondta, hogy jövőre 450 főre emelkedik a közfoglalkoztatottak létszáma. A közmunkások a mezőgazdasági programban pedig az idei 2 hektár helyett már 5 hektáron termelnek majd zöldséget, konyhakerti növényeket. Új feladatuk lesz majd az elhanyagolt városrészekben lévő romos épületek felszámolása.

– A jövő Makóját építjük! – jelentette ki, majd ismertette, hogy nem csak a Makovecz könyvtár épül meg, de a környezetét is rendbe teszik a Pulitzer sétány és a piac közt, míg a fürdő egy 25 méteres medencével és egy családi zónával bővül.

– Nyüzsgő, megújuló várost szeretnénk, ahol fontos cél a fiatalok megtartása is – tette hozzá azzal, hogy a várost az idén összesen 71 új térfigyelő kamera felszerelésével tették biztonságosabbá.

A fórum második részében a városrészben lakó, de csak listán a testületbe jutott Weszelyné Végsheő Henriett települési képviselő számolt be sokoldalú munkájáról, azzal, hogy egy év alatt több mint 30 témában adott be határozati javaslatot, így – többek közt – a nevéhez fűződik a Makovecz téri parkolás rendezése, a Návay év rendezvénysorozatának ötlete is.