Makó

A második legalacsonyabb fokozatú a magyarországi terrorveszély


 MH


Lázár János elmondta: a vasárnapi brüsszeli EU-Törökország-csúcstalálkozón – amelyen részt vesz Orbán Viktor kormányfő is – a magyar kabinet azt az álláspontot képviseli majd, hogy Magyarország kész intenzíven közreműködni Európa megvédésében “ebben a háborús helyzetben”.

Az illegális bevándorlás hullámait Európán kívül kell kezelni – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve: a magyar kormány ellenzi azt a tervet, amely szerint újabb egymillió embert hívnának be Európába. A miniszter arról is beszélt, intő jelek vannak arra, hogy az illegális bevándorlók nem integrálhatók az EU tagállamaiba.

– Magyarországnak nincs szüksége bevándorló, ha valakire szüksége lenne, azok csak külhoni magyarok lehetnek. A kötelező kvóta ellen több mint 900 ezer magyar tiltakozott eddig aláírásával.

Akik Paks ellen kampányolnak, azok a rezsicsökkentés és az olcsó ipari áram ellen teszik.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) helyesen teszi, ha minden eseményt kiemelten értékel, a hétvégi akciókban pedig nem történt olyan, ami felróható a szervezetnek – közölte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a két hétvégi eset érdemi kockázatot jelenthetett Magyarország biztonsági helyzetére nézve, s ezt a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása is megerősíti. Ilyen helyzetben a rendőrség és a terrorelhárítás kötelessége, hogy garantálja az ország biztonságát, s nagy hiba lenne, ha szakértők helyett politikusok vagy újságírók mérlegelnék a helyzetet – jelentette ki, hozzátéve: a bizalom megrendítése a biztonsági kockázat alábecsüléséhez vezethet.

Lázár János bejelentette: kezdeményezte Matolcsy Györgynél, hogy az állami földért licitáló gazdák 150 milliárd forintos hitelkeretet duplázzák meg. Indoklásul elmondta, hogy eddig már 125 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a gazdák, akik állami földet akarnak venni. Tudatta, hogy eddig mintegy 18 ezer hektár állami földet értékesítettek. Azt is mondta, hogy folytatódik a paksi beruházás, s aki ezt támadja, az támadja a rezsicsökkentés és az olcsó ipari áramot.