Hírek

Kiszomboron forgatott a tokiói tévé


Gajáta Fanni – Kiszombor


Már a második forgatócsoport érkezik Japánból a kiszombori Dózsa György Általános Iskolába, hogy a szorobános oktatásról tévés anyagot készítsen. A diákokat egy olyan műsorban mutatják be jövő januárban, amelyben érdekes magyar témák is lesznek.

Gyerekjáték szorobánnal számolni.

– Nagyon meglepődtek a TV Tokyo-nál, hogy itt szorobánnal számolnak, ezért is látogattak el ide, hogy ezt felvegyék. Úgy gondolom, hogy a Japánban élők is meglepettek lesznek, hogy itt is ismerik e módszert – mondta Tamás Attila, a japán televíziós stáb tolcsáma.

Ez a számolás módszer már több mint két évtizede tananyag az intézményben, amelyet a Vajda házaspár hozott a kisközségbe. Vajdáné Bárdi Magdolna a mai napig az alsósakat tanítja a községben. Lánya és a tanári karból több tanár is csatlakozott ennek a módszernek a tanításához.

– A Vajda házaspár alapította meg a Szorobán Alapítványt az országban először. Ők ismerkedtek meg ezzel az eszközzel, és fejlesztették ki azt a tudást, amely feljogosította őket arra, hogy nem csak általános iskolákban oktassák ezt, hanem még a tanárképző főiskola matematika szakos hallgatóinak is – tudtuk meg Szabóné Vígh Erzsébettől, az intézmény igazgatójától.

– Még 1990-ben láttam egy TV-műsort, ahol szorobánnal tanítottak első osztályosokat, akik rettentően ügyesen számoltak vele, és ez megtetszett nekem – emlékezett vissza Vajdáné Bárdi Magdolna tanítónő. Az adás után jelentkezett egy bemutató órára, amelyben nem csalódott.  Ekkor határozta el, hogy ezt a módszert tanítani kell. Körülbelül 20 éve oktatja a kiszombori általános iskolában, előtte pedig a királyhegyesi intézményben dolgozott, s adta át a tudást. –  A gyerkőcök nagyon szeretik, különleges dolognak tartják. Azért is, mivel szüleik nem ismerik, így ők tudják tanítani őket.

A tanítónéni azt is elárulta, hogy a szerkezetet férjével együtt készítik, így a gyerekek igazi kézműves darabbal számolhatnak.

Bence és Péter számolás közben.

Az ötödik osztályos Budai Márk már elsős kora óta tanulja a szorobánnal való számolást.

– Amikor először láttam, furcsálltam egy kicsit, mivel nem tudtam, hogy merre van például az egyes vagy a tízes. De most már gyorsan megy vele a számolás  – mondta a kisfiú.

Szerinte szorobánnal is könnyű számolni, azonban a mindennapokban a számológépet részesíti előnyben.