Hírek

Az árvákat segítik az adventi koszorúkkal


Gajáta Fanni – Makó


Közel húsz dísznövénykertész készít adventi koszorúkat a szakképző iskola aulájában. A diákoknak ez nem csak gyakorlásnak jó, hanem ezáltal a legszebb ünnepre, a karácsonyra is felkészülhetnek. A tanulók saját maguk gyűjtötték a hozzávalókat az iskola udvaráról és tankkertjéből. Horváth Zoltán igazgató elmondta, hogy a befolyt összegből adakozni fognak.

– A koszorúk árából a dévai árvákat szeretnénk támogatni, illetve az odautazást is ebből szeretnénk finanszírozni – tudtuk meg az igazgatótól.

– Igény szerint készítünk koszorúkat ma és holnap. Emellett ajtókopogtatókat és asztali díszeket is gyártunk – mondta Andruskóné Molnár Ibolya, az iskola tanára. – A vásárlók a munkafolyamatokba is betekinthetnek, hiszen a vásár alatt is készítjük a koszorúkat.

Fulai Anita azért is választotta ezt az iskolát, mivel itt virágkötészetet tanulhat. A szegedi lány a jövőben is evvel foglalkozna.

– A koszorú alapjait vagy mi készítjük, vagy készen megvesszük. A hozzávalókat az udvarról is beszerezhetjük, de azt is felhasználjuk, amelyet a tanárnő hoz. Az elkészítési idő függ, hogy mekkorát és milyet készítünk. Általában közepes méretűeket kérnek a vásárlók – árulta egy a lány. Hozzátette, hogy eddig még nem készített otthonra adventi koszorút, de idén lehet, hogy az övé kerül az asztalra.

Varga Istvánné már reggel 8 órára megérkezett, hogy a tanulók által készített koszorút beszerezhesse. Az idős asszony törzsvásárolónak számít a Galamb piacos kocsijánál.

– Egész nyáron a gyümölcsöket és a zöldségeket, halottak napja előtt a virágokat vásároltam a diákoktól. Nagyon szépek, mutatósak és ügyesek a lányok, fiúk. Úgy gondolom, hogy megérdemlik azt, hogy lehetőséget adjunk nekik, hogy megmutathassák, mit tudnak – mondta a nyugdíjas asszony. – Nem rendeltem koszorút, azt fogom megvenni, amelyik megtetszik.