Makó

Nepálról mesélt a makói hegymászó


Gajáta Fanni – Makó


Rozsnyai Sándor kilenc évvel ezelőtt kezdett hegyet mászni Romániában, majd két évvel ezelőtt a Himalája csúcsait sikerült meghódítania. Ez a hobbi a munkából való kikapcsolódást jelenti az autószerelőként dolgozó Sándornak. 

Véleménye szerint, aki egyszer rálép a hegymászás ösvényére, folyamatosan motiválja valaki vagy valami, ezáltal lehet fejlődni erőnlétben és felszerelésben is. A magasabb hegycsúcsok meghódítása miatt több kihívásnak kell megfelelnie az embernek. Mászás közben idomulni kell a körülményekhez.

– Az út háromhetes volt, amelyről varázslatos élményekkel tértem haza. Mivel túl sok látnivaló volt, nehéz lenne egy órába belezsúfolni, ezért is gondoltuk, hogy három előadásból állítjuk össze ezt a kalandot – tudtuk meg Rozsnyai Sándor. – Különvettük Katmandut, Ázsia egyik legszebb és legrejtettebb városát, amely tele van mítoszokkal és templomokkal. A további előadásom a Himalája hegységről, az Everest alaptáborról, illetve az általam meghódított Kala Pattarról szól.

Sándor sok magyart elvinne Nepálba, hogy tanulhassanak az ott élőktől, hiszen ők nyugodtak és boldogak, annak ellenére, hogy szegénységben élnek.

– Természetüket és viselkedésüket a vallás határozza meg főleg. Bár a világ hatodik legszegényebb országában élnek, ennek ellenére mosolygósak, tele optimizmussal és kedvesek egymással. Ez hiányzik a magyarokból – tette hozzá.