Hírek

800 milliót költöttek egészségfejlesztésreA rendezvényen B. Nagy László országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos bemutatta, az egész megyét átfogó, november 30-án záruló egészségfejlesztési projekt hogyan illeszkedett az eddigi kormányzati lépéssorozathoz (például: dohányzás visszaszorítása, egészséges közétkeztetés biztosítása, egészségesebb életmód népszerűsítése). Emellett arról szólt, milyen pályázati források állhatnak rendelkezésre a 2014-2020-as EU-s ciklusban annak érdekében, hogy a komplex program eredményeit tovább lehessen vinni.

Kakas Béla, a megyei Kközgyűlés elnöke szerint nem egy, hanem tízezer lépésnek tűnik, amit a konzorciumi partnerek ebben a néhány hónapban megtettek. Kiemelte: fontos egészségügyi szolgáltatásokat juttattak el nehezen elérhető területekre, kis falvakba, a tanyavilágba, ezzel biztosítva az esélyegyenlőséget.

Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos elengedhetetlennek nevezte, hogy a jövőben is megmaradjanak a most kialakult szakmai együttműködések a lakosság érdekében, azért, hogy lépésről lépésre javuljanak a megyei egészségügyi mutatók. Szerinte folytatni kell az egészséges életmóddal és a higiéniával kapcsolatos tájékoztatásokat, felvilágosításokat, különösen a hátrányos helyzetű térségeken.

Gyarmati Zoltán, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője, a projekt menedzsere hangsúlyozta: a legtöbb projektelem mind a hét megyei járást érintette. A széles programkínálatról folyamatosan tájékoztatták a lakosságot a közösségi oldalak, a televízió, a rádió, online és a nyomtatott sajtó, a szórólapok és a plakátok adta lehetőségeket egyaránt kihasználva.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az Egészséges Vásárhely Program programigazgatója, a projekt szakmai vezetője elmondta: 44 különböző témát fogtak össze a projektben, és jelentős elemzések születtek, amelyek megelőlegezik a későbbi egészségfejlesztési programok sikerességét. A szűrővizsgálatokon kiszűrt esetek miatt pedig máris konkrét eredményekről beszélhetünk.

A résztvevők a legújabb eredmények megismerése mellett tájékoztatást kaphattak arról is, hogy az együttműködő szakmai szervezetek hogyan vélekednek a megkezdett közös munka folytatásának lehetőségeiről, esélyeiről, a komplex Csongrád megyei népegészségügyi program kidolgozásának feltételeiről.

Az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, a Csongrád megyei lakosság komplex egészségfejlesztését, egészségtudatosságra nevelését, az esélyegyenlőség megvalósulását célzó projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét.