Hírek

Felújítják a Kálvin rendelőt

40 millió forintos önerővel két éven belül újítja fel a Kálvin téri rendelőt a város – jelentette be a ma esti lakossági fórumon Farkas Éva Erzsébet polgármester. Lázár János országgyűlési képviselő szerint nem csak az a felelős, aki a Vízműnél felvette a hatalmas összegeket, de az is, aki nem csapott a kezére.

Korom András – Makó

Közel kétszázan vettek részt a Kálvin Téri Református Iskolában rendezett lakossági fórumon, mely elején Farkas Éva Erzsébet polgármester a város választás óta eltelt egy évének eredményeiről, míg Toldi János, a körzet dolgairól ejtett szót. A polgármester egy kérdésre elmondta, a város beadott egy 40 millió forintos pályázatot a Kálvin rendelő felújítására, de az nem nyert. Ezért azt az önkormányzat az önerőből végezteti el. Bejelentette egyben azt is, hogy januártól a Makói Moziban ötvenszázalékos engedményt kapnak a jegy árából a 14 év alatti gyerekek. Egy kérdésre elmondta, tavaly felajánlásokból körülbelül 500 fenyőt tudtak adni rászoruló családoknak. Idén a városháza aulájában is állítanak karácsonyfát, melyre a díszeket a makói iskolások készítik, s melyet bárki megnézhet. Ám a főtéren az idén is lesz négy műsoros adventi gyertyagyújtás.

A hozzászólók az út- és járdák állapotára, a lehullott falevelekre, a házukat rongáló csapadékvízre, a Hunyadi utcai közlekedésre és parkolásra, illetve az áram- és gázszolgáltatók ügyfélfogadására panaszkodtak. Az utóbbinak rövidnek találják az idejét, illetve szóvá tették, hogy az ügyfeleknek a szabad ég alatt kell várakozniuk a bejutásra.

– Ne várják, hogy varázspálca nélkül 35-40 éves gondokat rövid idő alatt meg tudjunk oldani – hívta fel a jelenlévők figyelmét a polgármester.

– Kérjék számon a problémákat városvezetésen minél többször, annál jobb, mert akkor előbb vagy utóbb megoldódnak – biztatta a makóiakat Lázár János. A térség országgyűlési képviselő hozzáfűzte, fontos dolognak tartja, hogy a megválasztott tisztségviselők kapcsolatban maradjanak a választókkal, ahogy teszik ezt a jelenlegi városvezetők és testületi tagok is. Amit jól jelez, hogy egy év alatt több lakossági fórumot tartottak, mint az előző városvezetés húsz esztendő alatt.

A Makó-Térségi Viziközmű ügyében pedig azt mondta, hogy nem csak az felelős, aki felvette ott a nagy pénzeket, de az is, aki nem csapott a kezére.

Lázár János egy hozzászóló panaszára reagálva közölte: a rezsicsökkentés egyik feltétele, hogy a korábban privatizált áram- és gázszolgáltatók visszakerüljenek állami tulajdonba. Hozzátette: jövőre az állam minden háztartásban tud majd áramot és gázt szolgáltatni. Jelenleg azt vizsgálják, hogyan teljesítenek az önkormányzati tulajdonban álló távhőcégek. Nem kizárt, hogy az állam távhőszolgáltatást is biztosítani fog.

Elmondta, hogy a 2014-2020 uniós költségvetési időszakban kétmilliárd forint érkezik közvetlenül Makóra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Ebből 600 millióért rehabilitálhatják a Honvéd városrészt. Ebből az összegből érdemi változások érhetők el, de ehhez azonban az ott élőknek be kell tartaniuk a játékszabályokat, például rendben kell tartaniuk a saját portájukat. Nemcsak a városnak, hanem az ott élőknek is változniuk kell, annak érdekében, hogy a körülményeik ugyanolyan rendezettek legyenek mint a város többi részében – hangsúlyozta Lázár János.