Makó

Jövőre is folytatnák a földárveréseket


Korom András – Makó Híradó


A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Magyarországon fokozni kell a biztonsági szintet, hiszen egyre több titkosszolgálati információ erősíti meg azt a benyomást, mely az illegális bevándorlást és a terrorcselekmények elkövetőit összefűzi. Úgy fogalmazott, hogy számlálhatatlanul sok terrorista érkezhetett a migránsok közé keveredve. Magyarország a bevándorláspolitikája következtében a nemzetközi sajtó szerint is a legbiztonságosabb ország. A kormány szerint az Európai Unió gazdag és egyben védtelen, több tagországa képtelen megvédeni polgárait. A kormány szerint vérszemet kaptak az uniót gyengíteni próbáló terroristák, akik rátelepedtek a migránshullámra.

A miniszter elmondta: Magyarország tiszteletben tartja a bevándorlókat meghívó országokat, de ragaszkodik ahhoz, hogy ez regisztrált, ellenőrzött körülmények között történjék, s a felelősséget a meghívó félnek kell állnia.

– Amióta a kerítés áll, lényegében senki sem jön illegálisan hazánkba, ezért folyamatosan csökken a befogadó állomásokon tartózkodók száma. Eddig 700 embert utasítottak ki a bíróságok. A betelepítési kvótával kapcsolatos döntést a kormány bíróságon támadja meg – mondta, s megköszönte, hogy több mint az 500 ezren írták alá a kvóta ellen tiltakozó íveket. Lázár János közölte: választókerületében kiemelkedően sokan írták alá azokat.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottságnak felül kell vizsgálnia betelepítési kvótával kapcsolatos álláspontját. Ahol betelepítés lesz, ott a kockázatot is szétterítik. Magyarország kész anyagi és egyéb támogatást adni annak érdekében, hogy az Európai Unió megállítsa a bevándorlást. A nyugat-európaiakkal ellentétben a kelet-európai országok nem támogatják azt.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban az elmondta: 2013 novemberében Magyarország már tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Oroszországgal kétoldalú megállapodást kötött. Az hozzájárult a fűtőanyag vásárláshoz is, de és a megállapodást is jóváhagyta.

– A ma Magyarország ellen mégis indult kötelezettségszegési eljárás gazdasági vita, s arról szól, hogy Magyarországnak joga van-e az unión kívüli országgal ilyen szerződést kötni. Visszautasítja a kormány azt, hogy meg akarják tiltani, hogy akár az oroszokkal, a kínaiakkal vagy az arab országokkal kétoldalú kereskedelmi szerződést kössünk. Az uniós cégek nyílt közbeszereződésben 60 százalékban vehetnek részt az atomerőmű bővítésében. A Roszatom és Magyarország tendert ír ki 12 milliárd euró elköltésére. Pakssal minden megy előre, a kormány akár bíróság elé is viszi az ügyet, de inkább szeretne megegyezni az Európai Bizottsággal. Magyarország nem csak az olcsó áramhoz, de ahhoz is ragaszkodik, hogy az atomerőmű örökre magyar tulajdonban maradjon – hangsúlyozta.

A Földet a gazdáknak szóló programról elmondta: a MAGOSZ és az Agrárkamara ötlete nyomán indított nyilvános földárverések jelenleg is zajlanak. Van érdeklődés, a hitelígérvények száma 60 milliárd forintnál jár, s ez naponta 5-10 milliárddal növekszik. Eddig 5 milliárd forint értékben talált gazdára föld. 222 külföldi állampolgár földműves is bejelentkezett az árverésekre, a nevüket ugyan nem lehet nyilvánosságra hozni, de legalább felük magyar nevet visel, csak osztrák, német és román állampolgárok. December végéig tart az árverések első köre, s az várhatóan jövőre is folytatódik. A kormány szándéka az is, hogy minden új gazda számára lehetővé tegye a földbérleti szerződések felülvizsgálatát – jelentette ki Lázár János.