Makó

Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás


Korom András – Makó


Nemrégiben egy lakossági fórumon derült ki, hogy a makói önkormányzat azt tervezi, hogy bevezeti a leginkább az óvodás gyerekek közt jellemző bárányhimlő elleni védőoltást. A vakcina már több mint egy évtizede engedélyezett Magyarországon, de borsos az ára, hiszen a kétszeri védőoltás ára közel 20 ezer forint.

Az ingyenes bárányhimlő bevezetése egyébként egyike volt Farkas Éva Erzsébet, a tavalyi helyhatósági választások idején tett  kampányigéreteinek.

Makó polgármestere a Lázár János országgyűlési képviselővel a hónap elején a Bajza utcai volt iskola tornatermében tartott lakossági fórumán egy kérdésre hangzott el az oltással kapcsolatos első konkrétum, miszerint azt 2016 őszétől szeretnék bevezetni.

A vásárhelyi gyerekek már ingyenesen kapják meg a védőoltást, egy korábbi közgyűlési döntésnek köszönhetően, ezzel mintegy 6-8 millió forint költségtől kímélik meg a kisgyermekes családokat. Székkutason pedig még négy éve ingyenes ez az oltás.

A bárányhimlő elleni vakcina két oltás után minimum 20 évre biztosít 98 százalékos védettséget a betegség ellen, mely fiatal korban idegrendszeri elváltozásokat, később agyvelő- és kisagygyulladást okozhat. Idősebb korban is több szövődménye lehet, például övsömört okozhat, ugyanis a betegség nem távozik a szervezetből, hanem a gerincvelő ideggócaiban telepszik meg.