Makó

Három helyett egy helyen intézik…
Elkészült a Csongrád Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztályának és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnak Szegeden új otthont adó Sólyom utcai épület átalakítása, korszerűsítése és akadálymentesítése. A megyeszékhelyen eddig a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő emberek ellátásaival és támogatásával kapcsolatos ügyek különböző szakaszait a város három pontján intézték. A Sólyom utcai létesítmény elkészültével az ügyintézés minden fázisa egy épületbe került.

Az új létesítmény „A” épületébe költöztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztályának irodái, a „B” épületbe a másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal kapott helyet. A Kormányhivatal Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztályának 6 vizsgálója és 1 képességvizsgálója kapott itt új helyet. Itt döntenek többek között a megváltozott munkaképességű személyek ellátási jogosultságáról, valamint a közlekedőképesség akadályozottságának mértékéről. A szakértők országos szinten, évente 175-180 ezer vizsgálatot végeznek. A vizsgálatok 70 százalékában a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élők egészségi állapotát, rehabilitálhatóságát minősítik.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális hivatal szegedi II. fokú szakértői bizottságaiban, amely szintén ebben az épületben látja el mostantól a feladatát, 4 orvosszakértő, 2 szociális szakértő és 1 foglalkozási rehabilitációs szakértő dolgozik. Másodfokon évente 3000-3500 vizsgálatot végeznek.

A vizsgálók tágasak, alapterületük meghaladja a 15 négyzetmétert. A fejlesztés során az ingatlan új külső és belső burkolatot kapott, kicserélték az elektromos hálózatot, korszerű, modern nyílászárókat építettek be, megújuló energiaforrások igénybevételével modernizálták a fűtési és hűtési rendszert, valamint kialakították a létesítmény informatikai hálózatát is.

A Sólyom utcai létesítmény akadálymentesítésének megtervezésében a SINOSZ, a MEOSZ, az ÉFOÉSZ, a MVGYOSZ helyi szervezetei, a Kreatív Formák Alapítvány, a SZITI Egyesület és a Napos Oldal Alapítvány nyújtottak segítséget. A közös munka eredményeként a felújított ingatlan a látássérült, a hallássérült, az értelmi fogyatékkal élő és a mozgásukban korlátozott személyek számára teljes körűen akadálymentes lett.

A fejlesztést a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében az Európai Unió közel 300 millió forinttal támogatta. Az átalakításra és korszerűsítésre nagy szükség volt, hiszen ellátási, illetve támogatási kérelmek ügyintézése céljából évente több ezer megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő személy keresi fel a hatóságot.

A „Komplex rehabilitációhoz szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése” című, TIOP 3.2.2-08/1-2008-0002 jelű kiemelt európai uniós projektet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal a 18 érintett megyei kormányhivatallal együtt valósítja meg, amelynek során megújulnak a rehabilitációs szakigazgatási szervek épületei és a munkavégzés általános feltételei. A programot az Európai Unió 3.99 milliárd forinttal támogatja.