Hírek

Kormoránokat filmeztek a Marosnál


Major Zsuzsanna – Makó

– Mire megpillantottam volna őket, a kacsák meghallottak és felriasztották egymást és kormoránokat. Legközelebb, már szinte lábujjhegyen, megfontolva minden lépésemet mentem. Úgy kell közlekedni, mint egy láthatatlan vadnak! Így sikerült lefotózni őket, nagyjából 20-30 méterre voltam tőlük és 50 percig szinte mozdulatlanul figyeltem. Nem egy hasznos madár, de a természet része, akár az ember! – így mesélt Viseráczki András makói természetfotós arról, hogyan sikerült lencsevégre kapni a különleges madarakat a Maroson.

Tényleg ritka, hogy valaki ilyen jó képeket készítsen róluk. A madarak a Maroson főként télen jelennek meg, itt pihennek. Nem nehéz megközelíteni őket, András elmondta, hogy derékig érő csalán mezőn, vadszeder tengeren vágott át a jó fotókért. A kidőlt fák alatt bujkálva, a vadszőlő indákon átvergődve jutott el végül hozzájuk.
András a fotók mellett videót is készített a madarakról:

A kárókatonaként is ismert madár halevésre specializálódott, ezzel a halgazdaságoknak igen jelentős kárt okoznak, mert képesek akár napi 70 dekát is elfogyasztani. A madarak testhossza elérheti a 80-100 centit. A többi vízimadárral ellentétben nincs faggyúmirigye és így nem tud vízlepergető réteget kenni a tollára. Ezért láthatjuk sűrűn, hogy széttárt szárnyakkal szárítkozik a víz mentén köveken, fákon.