Makó

A 20. század sorsfordulóiról Makón


Gajáta Fanni – Makó


Szakály Sándor történész, a Veritas Történelemkutató Intézet főigazgatója örömmel fogadta Halmágyi Pál, nyugalmazott múzeumigazgató meghívóját a ma esti Makói Polgári Szalon rendezvényére.

Az előadáson azokról a 20. századi eseményekről beszélgettek, amelyek a magyarokat is szorosan érintették: az első világháborúról, az utána következő trianoni békediktátumról, a második világháborúról, 1956-ról, illetve arról, hogy napjainkban fegyver nélkül foglalják el Európát a migránsok. A történész elmondta, az ilyen kötetlen beszélgetések azért is érdekesek, mert mindenki másképpen gondolkozhat erről az időszakról.

– Egy történész számára mindig előjön egy megválaszolatlan kérdés: „Mi lett volna, ha másképpen történnek az események?” Nyilvánvalóan, mindenkinek van egy válasza erre, de nem biztos, hogy azok egyformák – mondta Szakály Sándor.

– Sok olyan történelmi kérdés van, amely a makóiakat a mai napig érdekli. Ezekre a válaszokra, szerintem Szakály Sándor a legalkalmasabb, aki válaszolni tud. Régóta kutatja, és nagyon otthon van a két világháború közötti magyar történelemben is – tudtuk meg Halmágyi Páltól.