Makó

4 millióval sáros a DK elnök egyesülete


Korom András – Makó


A FIGYI Egyesület Leader projektben 46 millió 333 ezer 630 forint támogatást kapott „Többgenerációs közösségi tér” kialakítására. Az utófinanszírozású projektre nem volt pénze az egyesületnek, ezért a volt Patyolat épületének átalakítására még a Buzás Péter vezette önkormányzatától kapta meg a pénzt – visszatérítendő támogatás formájában. A pályázatot az önkormányzat tulajdonában lévő épületben valósították meg, ezért annak használatára az önkormányzattal bérleti szerződést kötött az egyesület. A Makói Közösségi Klub névre keresztelt közösségi tér részeként büfét is építettek, mely üzemeltetését átadták a Makói Kommunális Nonprofit Kft-nek. A pályázat fenntartási időszaka 5 év, mely az utolsó kifizetési határozat közlésétől (2015.07.21.) számítandó, így 2020. július 21-ig tart. A FIGYI Egyesület eddig összesen 42 millió 629 ezer 262 forintot fizetett vissza. Az elmaradás miatt az egyesület vezetőjét több alkalommal is hiába kereste az önkormányzat telefonon. A határidőn túli tartozás miatt az önkormányzat megteszi a szükséges jogi lépéseket – tudtuk meg Barna Gábor kabinetvezetőtől.

A Makói Közösségi Klub épülete.

A FIGYI-t vezető Mucsi Tamás hírportálunknak elmondta: az önkormányzat kilátásba helyezett jogi lépését egyértelműen politikai támadásnak tartja. Már csak azért is, mert a pályázat beadásakor még nem volt a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke. Az adósságról is csak a sajtótól értesült, igaz a múlt héten kapott egy levelet az önkormányzattól, hogy menjen be a városházára egyeztetni az ügyben. A könyvelő pedig csak most adta át neki az ahhoz szükséges papírokat.

– A leaderes pályázatot csak egyszer lehetett módosítani, s ezt akkor kellett megtennünk, amikor az ingatlan átalakításakor kiderültek olyan dolgok az épületnél, melyre nem számítottunk. Az MVH-hoz beadott pályázatban pedig olyan technikai berendezések – számítógépek – szerepelnek, melyek típusszámai a pályázat 2013-as benyújtása és a 2014 július közt, amikor a klub megnyílt megváltoztak – mondta Mucsi Tamás.

Hozzátette, az MVH ezt azonban már nem fogadta el, így nem is folyósította a hátralévő összeget, ezért csúszhattak el az önkormányzati előfinanszírozás törlesztésével. Mucsi Tamás hangsúlyozta: a FIGYI abszolút politikamentesen működik, ahogy az az alapszabályában is olvasható, ráadásul önkormányzati szakfeladatot lát el, de semmiféle támogatást nem kapnak az várostól.