Hírek

Kaput nyitottak Afrikához


Gajáta Fanni – Makó


2015 több okból is kiemelkedő a nemzetközi fejlesztéspolitika számára a jövő alakítása szempontjából. Idén a Fejlesztés Európai Évét járjuk, amelynek célja, hogy az európai országok polgárai megismerkedjenek azokkal a fejlesztésekkel, amelyeket az EU hajt végre a fejlődő országokban. Az EYD (European Year for Development) minden hónapra más aktuális témákat tűzött ki. 

– Az egész projekt arról szól, hogy 2000-ben több ENSZ ország aláírta a Millenniumi Fejlesztési Célokat annak érdekében, hogy 2015-re megszűntessék az éhezést, a szegénységet és a legfőbb problémákat a fejlődő országokban. Sajnálatosan, ez még nem valósult meg, de még mindig folyamatban van – foglalta össze Halász Noémi, a Taita Alapítvány önkéntese, aki a pénteken két előadást is tartott a József Attila Gimnázium diákjainak erről a témáról. Idén a Külgazdasági és Külügyminisztérium több kezdeményezést indított civil partnerekkel együttműködve annak érdekében, hogy az eddigi eredményeket megismerje a lakosság minél nagyobb része. 

Az EYD témái közül az oktatás az, amely leginkább kapcsolódik a Noémi által képviselt alapítványhoz. Így a Közel Afrikához-Közel egymáshoz! projekt keretein belül a Taita Alapítvány több iskolában tartott már a gimnáziumi előadáshoz hasonlókat, illetve hazai gyermekotthonok lakóit hozták össze a kenyai Szent József Gyermekotthon lakóival. Levelet válthattak a gyerekek, sőt videó üzenetet is küldhettek egymásnak.
 
Az előadáson a diákok megismerték, hogy milyen az élet Afrikában, illetve mit tett Magyarország és a Taita Alapítvány annak érdekében, hogy javuljon az életminőség és a gyerekek élete egy kis faluban, Burában. A Taita Alapítvány, amelynek Noémi az önkéntese, egy Kenya déli részén található árvaházat támogat.

Céljuk az, hogy a megtanítsák az ott élő gyerekeknek, hogyan lehetnek önellátók a későbbiekben, valamint segítenek a továbbtanulásban, és élhetőbb mindennapokat biztosítanak számukra. Az alapítványnak köszönhetően a kenyai gyermekotthon sokat fejlődött, valamint óvoda, és általános iskola létesülhetett. A jelképes örökbefogadással – melynek lényege, hogy a támogatók egy adott gyereket havi rendszerességgel támogatnak – magasabb színvonalú tanulmányokban vehetnek részt a kenyai árva gyerekek.

– Az alapítványnak köszönhetően napkollektorokat és biogáz berendezést telepítettek oda, illetve közel 2 éve egy olyan agrárprojekt zajlik, amelyben Domonyai András magyar kertész azzal kísérletezik, hogy mely növényeknek megfelelő a kenyai talaj és éghajlat. Neki köszönhetően a gyermekek étrendje kibővült, sőt olykor még eladásra is jut a gyümölcsökből, zöldségekből – tudhatták meg a diákok az előadásból.

A diákok az előadás során olyan dolgokat is megtudhattak egy afrikai országról, amelyet nem biztos, hogy hallhattak volna. Érdeklődve figyelték, majd egy totó kitöltése után kérdéseiket is feltehették, ezzel is szélesítve tudásukat. 
 
– A Közel Afrikához-Közel egymáshoz! projekt az Európai Bizottság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósulhat meg, amelyről bővebben a weboldalukon lehet olvasni – tudtuk meg Noémitől.