Makó

Makóiak is vannak Párizsban


Major Zsuzsanna – Makó


Frissítve:

Egy makói fiú is kinn van Párizsban, pár hete érkezett, és karácsonyig tervezte, hogy marad. Kérte, ne hozzuk nyilvánosságra a nevét. Azt mondta, most otthon van. Ő nem volt ott egyik helyszínen sem. A lakótársa viszont tegnap este óta nem ért haza, érte nagyon aggódik. A fiút, aki nem magyar állampolgár, hanem amerikai, még keresik. A makói fiú jól van, már szólt is haza, hogy minden rendben. Azt mondta, nagyon félelmetes most Párizs. Tegnap óta nem volt az utcán és nem is fog még egy darabig kimenni, így biztonságos. Amikor kinézett most az ablakon, látta hogy a buszok járnak, és úgy tudja, a metro is, bár nem állnak meg mindenhol. A külvárosban lakik, ott nagyon nagy a csönd. Néhány ember van az utcán, rendőröket, katonákat, nem látott. Félelmetes a csönd- mondta. “Érződik az aggodalom, és hogy feszült a helyzet!”- mesélte. Közben: az áldozatok száma 160 fölé emelkedett Párizsban. Orbán Viktor nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra. Magyarországon is megerősítik a rendőri jelenlétet a közterületeken is.

Korábban írtuk:

A makói Bencze Zita kamionos férje kinn rekedt a francia fővárosban:

– Azonnal hívtam telefonon, amikor olvastam interneten, hogy mi történt – mesélte a makói anyuka, Bencze Zita. A férje az egyik magyar szállítócégnél dolgozik, kamionos. Mivel a francia kormány válságállapotot hirdetett, lezárták a határokat, így nem tudni, mikor jöhet haza.

Zita nagyon aggódik férje miatt, már beszéltek telefonon, de folyamatosan kapcsolatban vannak. Zsolt azt mondta Zitának, hogy Párizsban van, nem sérült meg. Hallott a merényletről és félnek, nem tudják hogyan és mikor jutnak haza. A francia fővárosba szállított árut, most is ott van. Ő úgy tudja, még két napig ott kell lennie. Amiatt is aggódik, hogy kiérjen Párizsból, mielőtt letelik a menetideje. Azt mondta Zitának, veszélyes környéken van, ahol sok a lopás, ezért is fél. Egyébként harmadik hete van úton, azóta nem látta a családját: Zitát és két kisfiát – az egyik két és fél a másik tíz éves – akiknek még semmit sem mert mesélni Zita a történtekről, nem akarja, hogy aggódjanak édesapjukért. Ő viszont nagyon félti Zsoltot.

Magyar áldozatokról egyelőre nincs információ. Egy makói tanár is Párizs közelében, őt még nem értük el. – A terror éjszakája volt a tegnapi Párizsban.

– Több helyszínen robbantások voltak. Legalább 120-an haltak meg.

– Nyolc terroristát ártalmatlanítottak.

– Francois Hollande francia elnök kihirdette a rendkívüli állapotot, lezárták a határokat.

– Azt kérték, Párizsban senki se menjen az utcára.

– A világ vezetői részvétet nyilvánítottak.

– A francia rendőrség szerint valamennyi elkövető meghalt.

– Az Eiffel torony- világítását lekapcsolták.

-“Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban”- mondta Orbán Viktor.

– Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát – mondta az M1-nek Szijjártó Péter. “Magyarország a francia emberek mellett áll, együtt érzünk velük, és a terror minden formáját elítéljük” – mondta.