Makó

Zenehíd épült Makó és Amerika közt


Oláh Nóra – Makó


Robert S. Hansbrough, a New York-állambeli Saint Rose College professzora Csikota József egyetemi adjunktus, a Magán Zeneiskola igazgatója meghívására érkezett Makóra. Kettejük együttműködésének, szakmai tapasztalatcseréjének legfontosabb állomása volt az a kortárszenei darabokból álló, csodálatos hangzású koncert, amelyet a SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében rendeztek.

Csikota József és amerikai vendége. Összhangban voltak.

A felkészülés és az előadás alatt kialakult benyomásairól elismerőn nyilatkozott: – Fantasztikus volt látni a zenész diákok elkötelezettségét, kiválóságra való törekvését. Érződött a kölcsönös szeretet és tisztelet Csikota József kollégám és növendékei között, és amelyet magam is megtapasztalhattam a közös munka során. Tetszett az is, hogy mennyire komolyan vették a munkát, még a 4-5 órás próbát is példás fegyelemmel dolgozták végig.

Hasonlóan magas szintűnek minősítette az összevont zenekar hangzását is: – A hangok tökéletes intenzitással, hihetetlen mélységgel és színgazdagsággal szólaltak meg minden egyes darab során. Nálunk, Amerikában kisebb taglétszámú együttesek működnek, így a tónusuk sem ennyire telt és impozáns. Igaz, azokkal könnyebb a precíz hangzást elérni – ám ennél a nagy létszámú zenekarnál a pontossággal sem volt gond. Tényleg tökéletesen sikerült mindent megvalósítani velük, pedig a műsor nagyon nehéz darabokból állt.

A szegedi koncert.

Az est talán legszebb részének tartotta egyik kedvenc zeneszerzője, Hidas Frigyes Violina című művét: – A karmester feladata az, hogy a zenekarral együtt megteremtse a szólójáték hátterét – a szólistáé pedig az, hogy el tudja mesélni a szerző gondolatait a zene nyelvén. Úgy érzem, többet tanultam, mint amennyit magam átadhattam. A nyelvi nehézségek ellenére is nyitott, oldott légkörű kommunikáció részese lehettem, ahol minden szereplő ugyanazt az egyetemes dialektust beszéli, ugyanazt akarja. A diákok rendkívül segítőkészek voltak, értékelték, ha megpróbálkoztam egy-egy magyar szóval. Még meg is tapsoltak, ha sikerült kimondanom… – emlékezett vissza nevetve.

A tengerentúli szakember világszínvonalúnak tartja a Magán Zeneiskolában folyó oktatást, amelyhez hasonlót Amerikában sem tapasztalt. Példaértékű, hogy a gyerekek már ilyen fiatal korban megkaphatnak minden elméleti és gyakorlati zenei képzést, megtanulhatják a zenekarban való játékot is. Ezzel lehet megalapozni azt a magas nívót, amellyel itt találkozott. – Makó büszke lehet arra, hogy ilyen művészetoktatása, ilyen zenekara, és ilyen példaértékű igényességgel dolgozó, elkötelezett vezetője van, mint József kollégám – állapította meg elismerően.

Ennek a frissen induló kontaktusnak már körvonalazódnak a további lépcsőfokai is.Robert S. Hansbrough és Csikota József Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, a Kelet-európai Fúvószenekari Szövetség minősítő hangversenyének nemzetközi zsűrijében vesznek részt az elkövetkező napokban. Előtte az amerikai professzor még egy módszertani kurzust is tart a Magán Zeneiskola művésztanárainak. Jövő februárban pedig Csikota József viszonozza a látogatást, és alkalma nyílik vendéglátójának két zenekarát is vezényelni.