Hírek

Földeáki táj, földeáki ecsettel


Oláh Nóra – Makó


A földeáki születésű festőművész akvarelljeiből összeállított kamaratárlatot Szabó György hozta létre. Az alkotó életművét gondozó nyugalmazott debreceni tanár ugyancsak a Csongrád megyei kis településről származik, övé a legtekintélyesebb Bánszki magángyűjtemény. Kettőjüket a szülőfalun kívül Debrecen és a közös pálya is összeköti: mindketten az egykori piarista gimnáziumban oktattak.

Bánszki Tamás festményein felismerhetőek Földeák házai, tájrészletei. S a mögötte sejthető embert talán legjobban Szelesi Zoltán visszaemlékező szavaival lehetne felidézni: „A végtelenül szerényen és magányosan élt idős művészt mindenki tisztelte, szerette. Tamás bácsi úgy szórta szét közöttünk finom lírájú akvarelljeit, mint egy leveleit hullató öreg fa, mely épp oly észrevétlen távozik a természetből, mint ahogyan ő elment…”

A kiállításra – amely Apró Ferenc művészeti író, helytörténész gondolataival nyílt meg – Földeákról is érkeztek a művész emlékének, szellemi hagyatékának tisztelői: Hajnal Gábor polgármester, Varga Zoltán települési képviselő, Fodor Imre, akinek ugyancsak komoly gyűjteménye van Bánszki képekből, Tamási Andrásné nyugdíjas, Búzásné Vízi Judit, a művelődési ház vezetője, Rakonczai Katalin és Farkas Sándorné könyvtárosok.

A rendezvényen több földeáki származású illetve kötődésű személy is megjelent. Szabó Györgyön kívül (aki a kiállítás „gazdájaként” maga is szólt néhány szót) eljött Baráth Lászlóné gyűjtő, akinek az egyik Bánszki képe ugyancsak látható a tárlaton, illetve Horváth Mihály, a Somogyi könyvtár munkatársa, aki szabadidejében Földeák helytörténetét kutatja.

A megnyitót követő kötetlen beszélgetés során Fodor Imre meg is ragadta az alkalmat, hogy meghívja Apró Ferencet és Szabó Györgyöt, hogy megtekinthessék a tulajdonában lévő Bánszki műveket…