Makó

Két lépésben bővítik a makói gumigyárat


MH-MTI


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta a kormány kiemelten támogatta a projektet, amelyhez 1,7 milliárd forinttal járult hozzá. A beruházással a Continental autóipari beszállító nyíregyházi üzemében új gépsorokat telepítenek, felújítanak egy csaknem négyezer négyzetméteres gyártócsarnokot, építenek egy új raktárcsarnokot, beindítják a hűtő-fűtő csövek gyártását, valamint növelik a légrugógyártás kapacitását. Emlékeztetett: legutóbb augusztus végén jelentett be az országban 1995 óta jelenlévő Continental magyarországi beruházást, az akkori projekt főként a makói üzemet érintette. A mostani beruházás elsősorban Nyíregyházán hoz változást, hiszen itt hoznak létre 665 munkahelyet, a többit pedig Makón.

Nagy Mihály, a makói és a váci üzem igazgatója. MTI Fotó: Soós Lajos

Mint mondta, a Continental a világon a legnagyobb autóipari beszállító, márpedig az autóipar a magyar gazdaság zászlóshajója, ráadásul a projekt az ország keleti felében teremtene munkahelyeket, ezért támogatta a kormány. Emellett azért is szánt nagy figyelmet a projektnek, mert a Continental német vállalatcsoport, és a magyar-német gazdasági kapcsolatok alapvetően határozzák meg a magyar gazdasági teljesítményt. A Magyarországon jelenlévő 80 milliárd euró értékű külföldi tőkebefektetés egynegyede Németországból származik, és miközben az oda irányuló magyar export és a magyar-német kereskedelmi forgalom rekordot döntött tavaly, az idei év első nyolc hónapjában az előbbi 7, az utóbbi pedig 8 százalékkal nőtt – közölte.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország a munkahelyteremtésben nagy sikereket ért el, immár 18 hónapja legalább 4 millió ember dolgozik az országban. Nő a beruházások volumene, a gazdasági növekedés kiszámítható és tartós pályára lépett – közölte.

Nagy Mihály, a makói és váci ContiTech Fluid Autotmotive Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy két lépcsőben valósítják meg a beruházást, először egy jelenleg üres csarnokban kezdik meg a gyártást várhatóan 2016 második felében, majd a jövő év végén újabb bővítést hajtanak végre, és növelik a gyártóterületet. Fontos volt az állami támogatás ahhoz, hogy Magyarországra hozzák ezt a projektet – tette hozzá.