Hírek

Föld körül Limara harmadik szakácskönyve


Gajáta Fanni – Makó


Hat témakörben, 29 ország 72 receptje található Tóthné Libor Mária „Limara a nagyvilágban” című könyvében. A kenyerek ismét nagy hangsúlyt kapnak a példányban, illetve péksütemények, töltött péksütemények, kalácsok, fánkok és lepénykenyerek receptjeit találkozhatnak az olvasók.

Forrás: Csipet Kiadó.

– Ennek a könyvnek az ötlete már akkor megszületett, amikor az első könyvemen ötleteltünk és receptek után keresgéltünk. Akkor nagyon sok kedvencem jött elő, amely más nemzetektől származik és ismertek is, ilyen például a pita, a baguette – mondta a gasztroblogger, aki közel egy éve gyűjtögette a recepteket.

A könyv igazi kutatómunkát igényelt: főleg tradicionális technológiák után keresgélt. Volt, hogy akár ötnél több leírást is összehasonlított, majd kialakította a saját receptjét. Figyelembe vették az alapanyagokat is: az olyanokat, amelyhez nehezebb beszerezni a szükséges anyagokat, kihagyták, azonban amelyekhez elkészíthetőek otthon is, leírták az elkészítését is.Ilyen például a szőlőmust vagy a tahini paszta. A recepteket többször is elkészítette, lesütötte, amíg tökéletesre nem sikerülek.

– Izgalmas kenyérrecepteket is olvashatóak az új könyvben. Személyes kedvencem is helyet kapott, amelyben aszalt almakockák találhatóak és almaborral, ciderrel készül a tésztája – árulta el Mária, és hozzátette igyekeztek mindenki kedvében járni, így a teljes kiőrlésű kenyértől kezdve igazi különlegességgel bezárólag minden megtalálható. –  A péksütemények közül a töltöttek nyerték el a család tetszését, ilyen például egy nagyon érdekes cseh töltött zsemle.

Egy recept a könyvből. Forrás: Csipet Kiadó.

Mária elmondta, az első könyvének még mindig nagy sikere van egy év után is: már a negyedik kiadása jelent meg és kiadója megerősítette, hogy nincs olyan hét, hogy ne rendelnének belúőle. A Limara a nagyvilágban kötetből több százat írt alá, mivel akik előre megrendelték, egy dedikált példánnyal lettek gazdagabbak.

A könyvkiadó érdekes könyvbemutatóval készül november 14-én, szombaton, Budapesten: az egyik pékség Mária receptjeit készítik el.