Hírek

Egy hét alatt 34-en jöttek a zöldhatáron


MH


A Szegedi Járásbíróságon az elmúlt héten összesen 34 ügyben tartottak gyorsított bírósági tárgyalást határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt. A bíróság 30 esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott. 26 vádlottat egy, míg 4-et két évre kutasította Magyarország területéről, további 4 esetben az iratokat az ügyésznek visszaküldte. A bíróság ítéleteit – 1 ügy kivételével – az ügyész, a vádlottak és védőik is tudomásul vették, így azok jogerőre emelkedtek. A vádlottak a szerb-magyar államhatáron felállított, Magyarország államhatárának rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területre a már mások által korábban megrongált kerítésen kialakított résen keresztül, továbbá a kerítés alatt és felett átmászva jöttek be jogosulatlanul.

A vádlottak többségében koszovói és török állampolgárságúnak vallották magukat, de volt aki szerb, iraki és szír személyi adatokat közölt.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra 5 menekültügyi és 2 idegenrendészeti ügy érkezett. A bíróság a menekültügyi kérelmek tárgyában egy áttételt elrendelő végzést hozott, míg egy másik eljárás egyéb befejezéssel zárult, jelenleg 4 ilyen ügy van folyamatban.