Hírek

Közigazgatási életpálya modell jön


MH


Lázár János a jobbikos Schneider Tamás, a közigazgatás lepusztításával kapcsolatos kérdésére válaszolva elmondta: a járási- és kormányhivatalok felállítását az elmúlt öt évben széleskörű társadalmi konszenzus övezte, amelynek oka az, hogy: mindenki felismerte, hogy az állam működőképességének és versenyképességének fontos feltétele a végrehajtó hatalom ereje. Hozzátette: ha a az irányítási struktúraegységes, akkor az állam erősebb, gyorsabb és pontosabb lehet, és erősödhet szolgáltató jellege is. Így jöhetett létre idén április 1-vel az addig széttagolt közigazgatásból az egységesített területi közigazgatás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismeretei szerint az átszervezés során háromezer vezetői álláshely szűnt meg a rendszerben, s az így felszabaduló bért az itt dolgozók között osztották szét. Az elmúlt 25 évben először a hivatalokban dolgozó, nem vezető beosztású munkatársak 25 ezer forint értékű Erzsébet utalványt vihettek haza bérkiegészítésként.

– Most a kormány egy új életpálya kidolgozásán munkálkodik – jelentette ki azzal, hogy azt decemberben terjesztik az országgyűlés elé. Ötpárti egyeztetést is kezdeményeznek, hogy mind a 35 ezer, a közigazgatásban dolgozó, nem vezető beosztású munkavállaló számára kiszámítható, stabil, tervezhető életpálya legyen a közszolgálat.

Az agrár-környezetgazdálkodási források a korábbi időszakban kétharmad, sőt, négyötöd arányban a nagy mezőgazdasági cégekhez jutottak egy belső kormányzati elemzés szerint – ismertette képviselői kérdésre válaszolva. Lázár János elmondta: az új rendszer október 7-én megnyílt, egy alkalommal a gazdatársadalom kérésére módosították, és 2017-ben újra megnyitják, akkor lehetőség lesz a korrekcióra. Illetve azok is pályázhatnak majd, akik ezt most nem tették. Most 174 milliárdos keret nyílt meg, az ökogazdálkodásra 64 és fél milliárdos keret áll rendelkezésre.