Hírek

A ködben is látni és látszaniA köd az őszi időjárás egyik kedvezőtlen jelensége, melynek balesetveszélyes hatásaival számolni kell, ezért óvatosságra inti a közlekedésben résztvevőket a rendőrség.

Ennél a veszélyforrásnál elsősorban a sebesség helyes megválasztására, a világítási és előzési szabályok betartására kell odafigyelni. A legtöbben sajnos nem elég körültekintőek és a sebesség csökkentése nélkül közelítik meg a ködös, ködfoltos területeket, majd ott pánikszerűen fékeznek és elvesztik járművük felett az irányítást. Ne feledjék, a hirtelen fékezéssel meglepik a mögöttük közlekedőt, akinek ilyenkor már ritkán van lehetősége megállásra.

Az ilyen jellegű balesetek megelőzhetőek, amennyiben a ködös szakasz kezdetét észlelve, még a jól belátható úton csökkentik a sebességet. A féklámpa felvillantásával igyekezzenek figyelmeztetni a mögöttük haladókat, hogy kerüljék a hirtelen fékezést.

A „Látni és látszani elv” ezen időszakban is nagyon fontos, így a megfelelő világításról feltétlenül gondoskodni kell és sűrű ködben gépjárműveken – ha van – használják a ködlámpát! Így nem csak a súlyos baleseteket, hanem a kisebb, ám annál több bosszúságot okozó koccanásokat is sikerülhet elkerülni.
Ilyenkor kiemelten fontos, hogy a közlekedők vezessenek figyelmesen, körültekintően, legyenek egymással toleránsak, udvariasak, tartsák be a közlekedés szabályait. Szem előtt tartva, hogy „mindenkit hazavárnak.”