Makó

Hasznosak voltak a makói egészségszűrések


Korom András – Makó


– Annak, hogy Makón és Hódmezővásárhelyen, azaz két helyen és két kistérségben történő programot zártuk nemrégiben, s hogy ezt ugyanaz az intézmény, azaz a kórház szervezte, előnye, hogy Makón és a makói kistérségben is alkalmazni tudtuk azokat a tapasztalatokat, tudást, melyeket Hódmezővásárhelyen ezzel a népegészségügyi mozgalommal az elmúlt hét év alatt már megszereztünk – mondta Kallai Árpád.

A kórház főigazgatója hozzátette: a program az emberekkel való megfelelő bánásmódra tanította meg a szervezőket, s olyan hasznos ismereteket tudtak átadni a makói kistérségben élőknek, melyeket mindennapjaikban is tudnak alkalmazni.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna programiroda vezető és Kallai Árpád az emlőszűrő busznál.

– E tapasztalatok révén persze nagy mértékben tudtuk fejleszteni saját munkánkat is. Rengeteg partnert, tevőlegesen is segítő társat szereztünk magunknak, s ezzel az itt lakóknak is, legyenek azok szülői szervezetek, háziorvosok, önkormányzatot és a helyben élők. Ez adja a munkánk igazi értékét – mondta.

Kallai Árpád szerint az egészségfejlesztési program közvetlen eredménye nehezen mérhető. Számokban ugyan megfogalmazható, hiszen azt meg tudják mondani, hogy hányan vettek részt a programokban. A legfontosabb eredmény azonban évtizedes távlatban jelentkezik majd, amikor a betegségekből eredő halálozási statisztikák javulnak.

– Ez a legfőbb célunk, hiszen olyan ügyekkel foglalkozunk, melyek népegészségügyi vonatkozásúak és a társadalom legnagyobb részt érintő állapotromlást okozzák. Ezért ez egy olyan munka mely soha nem ér véget. Most ugyan ezt lezártuk, de egy folyamatos feladatnak tekintem, a gyógyító tevékenység mellett – tette hozzá.