Makó

Amiben megelőzték a tűzoltók a rendőröket


Makó Híradó – Makó

A pályázat célja az volt, hogy a mindennapi életünk védelmében résztvevő mentők, rendőrség, tűzoltóság/katasztrófavédelem áldozatos és sokszor életveszélyes munkáját ezzel is reflektorfénybe hozzák.

A témaválasztás méltán keltette fel az általános iskolások érdeklődését. Ráadásul technikailag is szabad kezet kaptak: készíthettek tempera- vagy vízfestményt, zsírkréta-, vagy akár toll- és ceruzarajzot, sőt merészebb megoldásokkal, különböző vegyes technikákkal is próbálkozhattak.

Bertus-Barcza Anikó művésztanár-zsűritag a pályázati anyag értékelése után megjegyezte, hogy a több mint ötven pályamű elsősorban az alsósoktól érkezett, akikhez ez a téma közelebb állt, ugyanakkor a felsősök munkái már alapos technikai felkészültségről árulkodtak. Az értékelés szempontjai között szerepelt, hogy a rajz mennyire kötődött a megadott témához; milyen megfigyelések és elemek szóltak erről; milyen rajzi, képi, technikai megoldásokat használtak a kivitelezéshez? Fontos eleme volt a bírálatnak az eredetiség, a kreativitás is. Vagyis az, hogy a gyerekek mennyire tudtak elszakadni a képi kliséktől, mennyire friss szemlélettel közelítették meg a feladatot.

A kiállítást megnyitó Nagy Sándor rendőr alezredes, a makói kapitányság közrendvédelmi osztályvezetője elmondta: örült a felkérésnek, hiszen általában kevés alkalom nyílik arra, hogy egy rendőr beszélgethessen a gyerekekkel. Megjegyezte azt is, hogy munkájukról gyakran tévképzeteket okozhatnak a népszerű nyomozós tévésorozatok, amelyektől a valóság azért némiképp eltér. A pályázó diákok rajzai neki is nagyon tetszettek, de örült, hogy nem kellett döntenie a díjak odaítéléséről. Tréfásan azt is megállapította, hogy a témaválasztást illetően a gyerekek képein a tűzoltó kollégák láthatólag megelőzték a rendőröket, bár azért látott egy-két „minősített esetet” is a rajzok között…

Joó Zsoltné gyermekkönyvtárostól megtudtuk a könyvtár felhívására 52 rajz érkezett be, ebből 35 az alsó tagozatos korosztályból, 19 pedig a felsőből. Az értékelés is két korcsoportban zajlott, amelyekben az első, második és harmadik helyezésen kívül különdíjat is kiosztottak.

A hétköznapi hősök bemutatása egyébként olyan egyenletesen magas színvonalúra sikeredett, hogy az összes pályázó rajza bemutatásra került a kiállítási paravánokon, így mindenki kapott jutalmat. A várva-várt eredményhirdetés előtt, a szervezők nevében megköszönte a felkészítő pedagógusok, Bárdi Andrea, Kocsisné Maráczi Margit, Oláh Nóra és Peták Mária munkáját is.

A„Ki segít a bajban?” rajzpályázat helyezései: Alsó tagozat: 1. Ludányi Ákos 4. o. (Magán Zeneiskola, Kiszombor, felkészítő: Oláh Nóra), 2. Sóki Levente 2. z (MÁI Bartók tagintézmény, felkészítő: Bárdi Andrea), 3. Hajdú Enikő 3. z (MÁI Bartók tagintézmény, felkészítő: Bárdi Andrea). Különdíjat kapott Nagy Zsófia 3. z (MÁI Bartók tagintézmény, felkészítő: Bárdi Andrea).

Felső tagozat: 1. Csejtei Tímea 6. o. (Magán Zeneiskola, felkészítő: Oláh Nóra), 2. Gules Gabriella 8. o. (JAG, felkészítő: Kocsisné Maráczi Margit), 3. Dózsa Viktória 6. o. (Magán Zeneiskola, Földeák, felkészítő: Oláh Nóra). Különdíjban részesült Kürtösi Dzsenifer 5. o. (Magán Zeneiskola, Földeák, felkészítő: Oláh Nóra).

További képeink itt a galériában láthatók.